FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mladi Zagreba i Splita te 20-ak zavičajnih klubova potpisali deklaraciju o nenasilju

Autor: dber
ZAGREB, 1. lipnja 2012. (Hina) - Na inicijativu predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Davora Bernardića, uz koordinaciju Udruge studenata grada Splita i Savjeta mladih Grada Zagreba, danas su predstavnici 26 zavičajnih udruga potpisali Deklaraciju mira, nenasilja i poštivanja različitosti.

"Sve je više incidenata i nasilnih slučaja kojima su izloženi mladi", kazao je Bernardić uoči potpisivanja dekleracije kojom, kako je dodao, mladi žele poručiti kako nasilju govore 'ne', na bilo kojem narječju i dijalektu. Pozdravio je što upravo mladi i perspektivni zajedno osuđuju svaku vrstu naselja - na ulici, u obitelji ili na stadionu te dodao kako nema tih zakona koji mogu promijeniti svijest ljudi ako na tome ne rade svi u društvu.

Premda je po izvješću Policijske uprave zagrebačke Zagreb siguran grad, Bernardić je podsjetio da je Gradska skupština zatražila od PUZ-a polugodišnja izvješća kako bi mogli češće pratiti pokazatelje kriminaliteta te da je ustanovila Nagradu Luka Ritz, kojega su nasilnici nasmrt pretukli, kako bi mladima i tako dali poticaj da se ističu u promicanju tolerancije i nenasilja.

Predsjednik Udruge studenata Grada Splita Luka Štambuk izvijestio je da su nedavno organizirali tribinu na kojoj su predstavnici policije, medija i navijačkih skupina uputili poruke da nasilje nije rješenje ni kod navijanja za svoj klub niti kod rješavanja svojih frustracija. Budući da su detektirali da nasilje provode maloljetnici nad studentima, mladi predlažu organiziranje tribina u osnovnim i srednjim školama, kao i utakmice splitskih i zagrebačkih srednjih škola.

Najavili su i veliki koncert jer žele poslati jaku pozitivnu poruku u nadi da će se nasilje smanjiti pa i potpuno nestati.

Deklaraciju o nenasilju potpisali su, u ime Savjeta mladih Grada Zagreba Olga Plazibat i Luka Štambuk u ime Udruge studenata Grada Splita i predstavnici udruga bosanskih studenata, brodskih studenata, studenata Banovine, studenata Dalmatinske zagore, iz Dubrovnika, Imotske krajine, Međimurja, studenata doline Neretve, Vukovarsko-srijemske županije, zagorskih i podravskih studenata, klubovi kupreških studenata, šibenčana i zadarskih studenata zatim mladež ramske zajednice i studentski zborovi Gacke, zagrebačkog i splitskog sveučilišta, kluba livanjskih studenata i i zavičajnog kluba hercegovačkih studenata.

Bernardić je na kraju zaključio kako su osjećaji sigurnosti i optimizma jedini koji mogu stvoriti dodanu vrijednost "jer samo oni koji se osjećaju slobodnima mogu dati svoj doprinos društvu i osloboditi svu svoju kreativnu snagu".

(Hina) xbdj yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙