FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska nije zatražila pomoć - MMF

Autor: mpuk
WASHINGTON, 1. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Španjolska nije zatražila pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji nije započeo pripreme odgovarajućeg programa, izvijestio je glasnogovornik međunarodnog zajmodavca Gerry Rice.

MMF je službeno opovrgnuo glasine o pomoći nakon što je potpredsjednica španjolske vlade Soraya Sáenz de Santamaria stigla u Washington na razgovore s direktoricom MMF-a Christine Lagarde i američkim ministrom financija Timothyjem Geithnerom. Dužnosnici su razgovarali o tome kako bi Španjolska mogla financirati preustroj bankovnog sektora.

Sáenz de Santamaria kazala je da se njezin put u Washington slučajno poklopio s bankovnom krizom jer je njezini susret planiran mjesecima unaprijed.

Vlada je ovog mjeseca nacionalizirala posrnulu banku Bankiju a sada najavljuju da će u nju morati ubrizgati čak 19 milijardi eura, dvostruko više no što su prvotno procjenjivali.

Sumnje u uspješno rješavanje tog problema izazvale su zabrinutost da bi Španjolska uskoro mogla krenuti stopama Grčke, Portugala i Irske i zatražiti financijsku pomoć.

Lagarde je nazvala susret s potpredsjednicom španjolske vlade produktivnim. Također je odbacila napise Wall Street Journala da MMF izrađuje plan za spasonosni kredit za Španjolsku.

"Ne postoji takav plan", rekla je.

Sáenz de Santamaria je također kazala da je s američkim ministrom financija Geithnerom razgovarala o nekim idejama o kojima se raspravljalo u Europi a tiču se osnivanja fonda za dokapitalizaciju europskih banaka.

"Problem nije Španjolska kao zemlja. No, naš financijski sustav u određenom trenutku ima iste potrebe kakve su u drugim vremenima imale i druge države", rekla je.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙