FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bevanda: BiH treba aranžman s MMF-om

Autor: rmav
SARAJEVO, 28. svibnja 2012.(Hina) - Bosna i Hercegovina treba pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi stabilizirala svoje javne financije i zainteresirana je za sklapanje novog stand-by aranžmana s tom institucijom, no o njegovu eventualnom zaključenju još valja pregovarati, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Nakon razgovora s izaslanstvom MMF-a, predvođenog voditeljem misije za BiH Costasom Christouom, Bevanda je novinarima kazao kako su u MMF-u ocijenili zadovoljavajućom strukturu predloženog proračuna BiH za ovu godinu, što je dobra pretpostavka za daljnje razgovore.

"Ako nema aranžmana s MMF-om, nema ni sredstava Europske komisije. Oba bi entiteta ostala u manjkovima", kazao je Bevanda.

Pojasnio je kako bi Federaciji BiH u ovogodišnjem proračunu u tom slučaju nedostajalo oko 30, a Republici Srpskoj 15 milijuna eura.

"Jedinstveni je glas da nam treba aranžman s MMF-om", istaknuo je Bevanda.

Dodao je kako je iznimno važnim ocijenjeno očuvanje postojećeg vezivanja domaće valute konvertibilne marke za čvrste valute, a uz to se očekuje i redovito servisiranje vanjskog duga.

Strukturalne reforme koje se očekuju odnose se prije svega na primanja iz socijalnog sektora, financiranje zdravstvene zaštite, neizmirene obveze prema mirovinskom sustavu i ograničavanje javne potrošnje, pojasnio je Bevanda.

"Od onoga što dogovorimo u sljedeća dva tjedna ovisit će hoćemo li imati novi stand-by aranžman", konstatirao je Bevanda.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙