FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek obišla predkomisija za Zlatni cvijet Europe

Autor: vsik
OSIJEK,31. svibnja, 2012.(Hina) - Predsjednik hrvatske asocijacije Zlatnog cvijeta Europe Vojko Pleština i članica Izvršnog odbora Svjetskog udruženja turističkih novinara Tina Eterović-Čubrilo posjetili su danas Osijek uoči dolaska međunarodnog ocjenjivačkog povjerenstva za Zlatni cvijet Europe.

Nakon obilaska rute kojom će 22. lipnja proći i dvanaesteročlano međunarodno povjerenstvo, Vojko Pleština rekao je na konferenciji za novinare kako je zadovoljan onim što je vidio. "Grad Osijek ima dobre izglede da dobije jednu od medalja - zlatnu, srebrnu ili brončanu", rekao je.

Osječkom Organizacijskom odboru Zlatni cvijet Europe savjetovao je na čemu još treba raditi, ističući kako su grafiti "najljući neprijatelji".

Osijek je "već sada pobjednik", rekao je, jer je od 2700 europskih gradova i mjesta nominiran među 12 najljepših. Objasnio je kako se ugledna turistička nagrada Zlatni cvijet Europe ne dodjeljuje samo za estetski izgled grada, nego i za kvalitetu življenja i okoliš.

Nagrada Zlatni cvijet Europe, koju su prije 30 godina ustanovile Velika Britanija i Francuska, dodijelit će se u rujnu u Nizozemskoj. Osijek ima 17 parkova, 10 perivoja, 200 hektara zelenih površina i 11 fontana. Samo ovoga proljeća posađeno je gotovo 60.000 sadnica cvijeća, izvijestila je glasnogovornica osječkog Unikoma Tatjana Elez.

Članica Izvršnog odbora Svjetskog udruženja turističkih novinara Tina Eterović-Čubrilo izjavila je kako je "zaprepaštena napisima po raznim medijima, među kojima su i strani, da je Osijek depresivan grad uz ostale negativnosti koje se navode u jednom članku". Izrazila je čuđenje da se takvi napisi pojavljuju upravo u vrijeme kada se Osijek, kao jedini grad izvan Europske unije, intenzivno priprema za tu uglednu europsku turističku nagradu.

Istaknula je i kako, boraveći više puta u Osijeku, ni po čemu nije "stekla dojam da je Osijek depresivan grad". Mnogi turistički novinari iz svih krajeva svijeta koji su posjetili Osijek bili su oduševljeni ljepotom toga staroga europskoga grada i njegovim povijesnim zanimljivostima i parkovima, rekla je.

Osječka dogradonačelnica Danijela Lovoković posebice je zahvalila Vinku Pleštini, "koji je najviše lobirao i pomogao da Osijek bude nominiran za Zlatni cvijet Europe", te navela koju će rutu proći međunarodno ocjenjivačko povjerenstvo.

Istaknula je i kako su veliki izgledi da Osijek bude dvostruki slavljenik. Isto će povjerenstvo, objasnila je, vrednovati Osijek i na drugoj osnovi. Naime, Centar za brigu za mlađe i starije osobe s posebnim potrebama "Ivan Štark" predložen je za posebnu nagradu "Dr. Lucija Čikeš" koju je Krajobrazna europska asocijacija (Entente florale Europe) ustanovila 2003. godine.

(Hina) xvsik yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙