FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren "Floraart" na Bundeku

Autor: mbuj
ZAGREB, 30. svibnja 2012. (Hina) - "Floraart", 47. međunarodnu vrtnu izložbu danas je na zagrebačkom jezeru Bundeku svečano otvorio gradonačelnik Milan Bandić pozvavši građane da do nedjelje razgledaju izložbu i uživaju u prekrasnoj ljepoti, ljubavi i cvijeću.

Bandić je sugrađanke i sugrađane pozvao i da cvijećem ukrase svoje vrtove i balkone kako bi Zagreb obranio titulu grada cvijeća i ljepote. "Tko voli cvijeće, voli i ljude, jer ovo je cvijeće ljubavi i neka tako bude i ubuduće", poručio je.

Istaknuo je kako je na izložbi svake godine nešto novo te zahvalio voditelju Zrinjevca - podružnice Zagrebačkog holdinga Igoru Toljanu i njegovim suradnicima na tome što domaći i strani izlagači na "Floraartu" demonstriraju da je Zagreb uistinu grad cvijeća.

Toljan je u ime Zrinjevca, koji je organizator izložbe, istaknuo kako se Zagreb već 47. put izložbom cvijeća predstavlja kao središte visoke europske i svjetske vrtne i perivojne kulture koju, dodao je, žele očuvati i njegovati te prenositi novim generacijama.

"Floraart" je postao zaštitni znak Zagreba te na najljepši način nosi poruku njegove prirodne i kulturne baštine, istaknuo je Toljan. Dodao je kako nakon "urbane regeneracije parka Bundeka" ponovno svjedočimo kako je odluka da se "Floraart" održava na tom prostoru bila najbolji mogući izbor. Posebno je zahvalio Gradskog upravi, pokrovitelju izložbe, te svima poželio dobrodošlicu na "cvjetno raspjevanom Bundeku".

"Floraart" se održava do 3. lipnja, ulaz je besplatan, a na više od trideset hektara otvorenog i dvije tisuće četvornih metara zatvorenog prostora novitete predstavlja 149 izlagača iz Hrvatske i deset izlagača iz Austrije, Francuske, Italije, Mađarske, Njemačke i SAD-a.

Izlagači se predstavljaju s ukrasnim biljem, rezanim cvijećem, raznim cvjećarskim priborom i alatom, opremom za uređenje vrtova i dječjih igrališta, sredstvima za prihranjivanje i zaštitu bilja i drugog.

Od popratnih događaja, bit će predstavljene knjige te održana prigodna predavanja i radionice, dječje predstave i kulturno-zabavni program.

U subotu će se održati već tradicionalni Savski sajam na Bundeku u sklopu projekta "Lijepa naša Sava" na kojem će biti predstavljeni stari obrti, jela i pića savskoga kraja te lipicanski kraljevski konji.

Na izložbi se ove godine prvi put predstavljaju i podružnice Zagrebačkog holdinga, a tradicionalno će se održati i natjecanje učenika srednjih poljoprivrednih škola i Hrvatski KUP florista te predstaviti vrtovi prijavljeni na natječaju za najljepši kućni vrt.

Na otvorenju "Floraarta" nastupio je Folklorni ansambl "Turopolje".

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙