FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISPRAVAK VIJESTI HNA4954 "ZSE: oprezno trgovanje ..."

Autor: neba
ZAGREB, 31. svibnja 2012. (Hina) -

Ispravak vijesti HNA4954

ZSE: oprezno trgovanje uoči podatka o BDP-u

ZAGREB, 31. svibnja 2012. (Hina) - ZAGREB, 31. svibnja 2012. (Hina) - Molimo korisnike da unesu ispravak u vijesti broj HNA4954, emitiranoj pod naslovom "ZSE: oprezno trgovanje uoči podatka o BDP-u", u 12. odlomak nakon leada, koji počinje s "Prometi na burzi".. a završava s "sušno ljeto".

Odlomak, odnosno citat ispravno glasi: „Prometi su mali, tek nešto iznad 10 milijuna kuna dnevno, te je i tijekom ljeta teško očekivati značajnije promjene u tom segmentu, ističe Nagy.

Ispravljenu vijest u cijelosti prenosimo:

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, uoči objave podatka o bruto domaćem proizvodu, a ni sa svjetskih tržišta, gdje ulagači strahuju od produbljivanja europskih dužničkih problema, ne stižu poticajne vijesti.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks pao je jučer 1,02 posto, na 1.670 bodova, najnižu razinu od svibnja 2009. godine, kada je iznosio 1.649 bodova. Crobex10 jučer je potonuo 1,39 posto, na 912 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,3 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna manje nego prethodnoga dana.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s 3,14 milijuna kuna prometa. Cijena joj je oslabila 2,27 posto, na 196,10 kuna, najnižu razinu od 15. prosinca 2008. godine, kada je na zatvaranju iznosila 194 kune.

„Na domaćem tržištu danas očekujem stagnaciju. Još uvijek smo pod snažnim utjecajem kretanja na inozemnim burzama, a i posljednji makroekonomski podaci ukazuju da se domaće gospodarstvo još nije pokrenulo u pozitivnom smjeru“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, i predsjednik Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Peter Harrold upozorio je jučer da je Hrvatska trenutno u vrlo dubokoj recesiji.

„Danas čekamo podatak o BDP-u, koji bi mogao odrediti daljnji smjer kretanja tržišta“, ocjenjuje Nagy.

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju ove godine, koja će pokazati da je gospodarstvo, ponajviše zbog pada investicija i negativnog vanjskog okruženja, ponovno uronilo u recesiju.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo u prva tri mjeseca palo 2,1 posto. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 1,5 do 3 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to najveći pad gospodarstva od drugog tromjesečja 2010. godine, kada je BDP potonuo 2,5 posto.

To bi isto tako značilo da je gospodarstvo, nakon rasta u drugom i trećem lanjskom tromjesečju, ponovno utonulo u recesiju, koja se definira kao pad BDP-a dva kvartala zaredom, s obzirom da je u posljednjem lanjskom tromjesečju BDP oslabio 0,4 posto.

„Prometi su mali, tek nešto iznad 10 milijuna kuna dnevno, te je i tijekom ljeta teško očekivati značajnije promjene u tom segmentu, ističe Nagy.

A na svjetskim je burzama ponovno zavladalo loše raspoloženje. Jučer su na Wall Streetu cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše širenja europske dužničke krize, nakon što su snažno porasli prinosi na španjolske i talijanske obveznice. Dow Jones indeks oslabio je 1,28 posto, dok je S&P 500 potonuo 1,43, a Nasdaq indeks 1,17 posto.

Zbog strahovanja da će i Španjolska morati zatražiti međunarodnu pomoć, jutros su oštro pale i cijene dionica na azijskim burzama, dok je tečaj eura prema dolaru, po prvi puta nakon gotovo dvije godine, potonuo ispod razine od 1,24 dolara.

Na europskim burzama jutros su cijene dionica u blagom porastu, nakon jučerašnjih oštrih gubitaka.

„Već treću godinu zaredom situacija na svjetskim burzama se ponavlja; nakon dobrog početka godine i velikih očekivanja, u travnju i svibnju zalije nas hladan tuš iz Grčke. S približavanjem izvanrednih parlamentarnih izbora u toj zemlji 17. lipnja, možemo očekivati sve veću volatilnost cijena dionica. U posljednjih mjesec dana tržišta su izgubila oko 4.000 milijardi dolara na vrijednosti, većinom zbog straha od izlaska Grčke iz eurozone“, navodi Nagy.

Uredništvo Hine

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙