FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 30. svibnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti objavljenih do 9.30

SYDNEY - Australija je najavila u srijedu da je otvorena za razgovore o vojnoj intervenciji u Siriji protiv režima predsjednika Bašara al-Asada što je dan ranije spomenula i Francuska. Australski ministar vanjskih poslova Bob Carr izjavio je da će " njegova zemlja razgovarati" o francuskome prijedlogu za vojnu intervenciju. "No potrebna je jednoglasna potpora u Vijeću sigurnosti i moramo uzeti u obzir kritike Kineza i Rusa, to je njihovo pravo", rekao je aludirajući na protivljenje Moskve i Pekinga međunarodnoj intervenciji u Libiji. Australija je prva zapadna zemlja koja je u utorak objavila da u roku od 72 sata protjeruje sirijske diplomate nakon pokolja počinjenog u Huli s najmanje 108 žrtava. Takve su odluke zatim objavili i Europljani, Amerikanci i Kanađani. Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je u utorak kako vojna intervencija nije isključena, ali uz uvjet da se provede uz poštovanje međunarodnog prava i uvjeri Ruse i Kineze da ne stave veto na takvu operaciju.

DOHA - Katarske vlasti naredile su noću na srijedu uhićenje vlasnika i uprave trgovačkog centra Villaggio Malla u kojem je dan ranije požar uzeo 19 ljudskih života, uglavnom vrtićke djece, javila je službena agencija QNA. Državno odvjetništvo naredilo je "uhićenje vlasnika Villaggio Malla, ravnatelja i njegove zamjenice te voditelja službe osiguranja". Također je izdan uhidbeni nalog za vlasnikom vrtića. U požaru koji je u ponedjeljak poharao najveći trgovački centar u Dohi među žrtvama je 13-ero djece, od kojih su trojke iz Novog Zelanda te četvero djece iz jedne španjolske obitelji. Nesreća je postavila pitanja o teškim propustima u osiguranju zgrade. Vatrogasci su morali preko krovova evakuirati djecu opkoljenu vatrom jer se stubište urušilo. U požaru je poginulo i šest odraslih osoba, zaposlenika vrtića i civilne zaštite. U Kataru živi nešto manje od dva milijuna ljudi, a velik je udio stranih državljana.

NEW YORK - Ujedinjeni narodi potvrdili su u utorak navečer da se sudanska vojska povukla iz pokrajine Abyei oko koje se spore Sudan i Južni Sudan čime je završena godina dana okupacije te regije. "Prijelazna sigurnosna snaga UN-a za Abyei (FISNUA) potvrdila je da je povlačenje sudanskih oružanih snaga (SAF) iz pokrajine Abyei završilo kasno navečer u utorak", rekao je Kieran Dwyer, glasnogovornik UN-a. Povlačenje je obavljeno na dan kada su u Adis Abebi u Etiopiji obnovljeni mirovni pregovori između dviju susjednih država. Pregovori su bili prekinuti u travnju zbog silovitih sukoba između Sudana i Južnog Sudana koji su prijetili prerastanjem u otvoreni rat. Vijeće sigurnosti UN-a zaražilo je da se Sudan "odmah i bezuvjetno povuče" iz Abyeija i pozvalo je obje zemlje na prekid neprijateljstva duž granice te na nastavak pregovore o pitanjima otvorenima pošto se jug Sudana otcijepio u srpnju 2011. čime je nastala država Južni Sudan.

WASHINGTON - Mitt Romney u utorak je i definitivno osigurao status republikanskog kandidata na sljedećim predsjedničkim izborima u SAD-u nakon što je uvjerljivo dobio unutarstranačke izbore u Teksasu, te će se suprotstaviti aktualnom američkom predsjedniku iz redova Demokratske stranke Barracku Obami na izborima 6. studenoga ove godine. S novih 155 delegata koji su mu dali svoju potporu u Teksasu, Romney je stigao do potrebnog broja od 1,144 delegata i tako formalno pobijedio na izborima u Republikanskoj stranci u kojima je bio u vodstvu od samoga početka. Romneyeva kandidatura bit će potvrđena na stranačkoj konvenciji krajem kolovoza. "Naša stranka ujedinila se s ciljem uklanjanja grešaka koje smo napravili u posljednje tri i pol godine. Znam da je pred nama težak zadatak, ali bez obzira na izazove koji nas čekaju nećemo prisati na ništa osim povratka Amerike na put pune zaposlenosti i napretka", rekao je Romney. Iako Romney u predsjedničku utrku s Obamom kreće kao autsajder, prognoze govore kako će izbori u studenome biti vrlo neizvjesni.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙