FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seminar "Kako poslovati s Kubom?"

Autor: dduk
ZAGREB, 29. svibnja 2012. (Hina) - Brojne su mogućnosti razvoja poslovne suradnje između hrvatskih i kubanskih tvrtki, primjerice u energetici, turizmu, brodogradnji i nizu drugih djelatnosti, istaknuto je na današnjem seminaru "Kako poslovati s Kubom?", koji je održan u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Veleposlanstva Republike Kube u Beču, priopćeno je iz HGK.

Seminar je organiziran kako bi se hrvatska poslovna zajednica informirala o mogućnostima i uvjetima investiranja i poslovanja s Kubom.

Direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK Sunčanica Skupnjak-Kapić istaknula je mogućnosti suradnje s Kubom u naftnoj industriji, energetici, turizmu, brodogradnji, biotehnologiji, farmaceutici, morskom transportu, znanosti i kulturi.

Kuba se, kako je istaknuto, odlikuje prirodnim ljepotama, razvijenim turizmom, kao i glavnim izvoznim proizvodima kao što su šećer, nikal, duhan, riblji proizvodi itd.

Gospodarski savjetnik u kubanskom veleposlanstvu u Beču Salvador Cabeiro Quintana kazao je kako su prednosti Kube kvalificirana radna snaga, infrastruktura, politička i socijalna stabilnost i zemljopisni položaj.

Govoreći o stanju te mogućnostima za investiranje u Kubu, istaknuo je moguće oblike investiranja kao što su zajednička ulaganja, ugovor o partnerstvu, kapital tvrtke, ugovor o proizvodnji te menadžerski ugovor.

Kuba se, kako je rekao, u posljednjem desetljeću otvara stranim investicijama, a one su najperspektivnije u turizmu, poljoprivredi, biotehnologiji i građevinarstvu.

Također su uz turizam za suradnju i ulaganja najzanimljivija i područja naftne industrije, obnovljivih izvora energije, industrije pakiranja te biotehnologije, istaknuo je Cabeiro Quintana.

Hrvatske su poslovne ljude zanimali uvjeti poslovanja te ulaganja na Kubi, administrativne barijere, mogućnosti turističke suradnje, kao i distribucije kubanskih proizvoda u regiji putem hrvatskih jadranskih luka.

Prema podacima koje prenosi HGK, Hrvatska i Kuba prošle su godine ostvarile robnu razmjenu u vrijednosti 3,3 milijuna dolara pri čemu je hrvatski izvoz iznosio 2,4 milijuna dolara, a uvoz 884 tisuće dolara.

Hrvatska je lani u Kubu najviše izvozila električne aparate, obrađeno drvo, papirnate ili kartonske etikete, a uvozila etilni alkohol, cigare, rakove za prehranu, premazne boje i agrume. Do sada nisu ostvarena međusobna izravna ulaganja.

(Hina) xpp/xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙