FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: očekuje se daljnji pad industrijske proizvodnje

Autor: neba
ZAGREB, 29. svibnja 2012. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u travnju, a očekuje se daljnji pad nakon što je u prva tri mjeseca ove godine aktivnost u industriji potonula oštrih 6,2 posto.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u travnju industrijska proizvodnja pala za 5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 3 do 7,5 posto.

Premda oštar, bio bi to blaži pad nego u ožujku, kada je industrijska aktivnost potonula 7,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Kao glavni razlog za pad proizvodnje makroekonomisti navode slabost gospodarstva eurozone. Kako su europska gospodarstva najveći hrvatski trgovinski partneri, zbog recesijskih prijetnji slabi tamošnja potražnja za uvoznim proizvodima.

„U travnju očekujemo nastavak pada industrijske proizvodnje snažnom dinamikom uslijed smanjenja inozemne i domaće potražnje te negativnih utjecaja restrukturiranja u kratkom roku“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Slabost domaće industrije posljedica je i niza drugih čimbenika.

„Slabost domaće potrošnje te investicija, niska konkurentnost, kao i nepovoljne klimatske prilike, negativno su utjecali na proizvodnju“, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙