FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: očekuje se slabljenje potrošnje

Autor: neba
ZAGREB, 4. svibnja 2012. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u ožujku, a nakon dva mjeseca rasta očekuje se pad potrošnje, ponajviše zbog povećanja stope PDV-a.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad domaće potrošnje u ožujku u odnosu na isti mjesec prošle godine za 0,9 posto. Pritom njih troje očekuje pad između 0,5 i 2,5 posto, jedan stagnaciju, a jedan porast potrošnje do 0,5 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to prvi pad potrošnje u ovoj godini, nakon što je u siječnju porasla za 1,9, a u veljači za 1,1 posto.

Rast potrošnje u prva dva mjeseca makroekonomisti pripisuju pojačanoj kupnji uoči povećanja PDV-a u ožujku s 23 na 25 posto.

„Rast prometa generiran u prva dva mjeseca ove godine bio je prvenstveno posljedica povećane potrošnje građana i poduzeća pred izmjene u sustavu PDV-a, pogotovo u segment trajnih dobara, poput automobila, namještaja i slično. No, daljnje smanjenje zaposlenosti, povećanje poreznog opterećenja te daljnje razduživanje kućanstava ukazuju na pad prometa u trgovini na malo tijekom 2012.“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Najveću kočnicu rastu potrošnje predstavlja slabost tržišta rada i stagnacija plaća. Doduše u ožujku je broj nezaposlenih blago pao, dok je broj zaposlenih povećan. No, plaća za veljaču iznosila je oko 5.360 kuna, što je u odnosu na isti lanjski mjesec realno povećanje od 1 posto, dok je u odnosu na siječanj plaća realno smanjena za 2,4 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙