FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: industrijska proizvodnja slabi treći mjesec zaredom?

Autor: neba
ZAGREB, 30. travnja 2012. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u ožujku, a očekuje se daljnji pad nakon što je u prva dva mjeseca ove godine aktivnost u industriji potonula oštrih 5 posto.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u ožujku industrija oslabila za 2,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom svi očekuju pad proizvodnje, i to u rasponu od 1 do 4,5 posto.

Bilo bi to usporavanje pada industrijske proizvodnje, s obzirom da je u siječnju aktivnost u industriji potonula za 4,9, a u veljači za 5,2 posto.

Kao glavni razlog za pad proizvodnje makroekonomisti navode sve jasnije signale da je eurozona uronila u recesiju. Kako su europska gospodarstva najveći hrvatski trgovinski partneri, zbog recesije slabi tamošnja potražnja za uvoznim proizvodima.

„Očekujemo pad proizvodnje jer ponovni ulazak eurozone u recesiju i usporavanje rasta regionalnih gospodarstava reduciraju inozemnu potražnju“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

No, postoji i niz domaćih čimbenika koji izazivaju slabost industrijske proizvodnje.

„Nepovoljna struktura, nekonkurentnost, pad inozemne i domaće potražnje te niz stečajeva, kao i restrukturiranje pojedinih poduzeća i dalje ograničavaju oporavak industrijske proizvodnje“, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙