FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 24. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

KAIRO

Stanovnici Egipta u četvrtak su nastavili glasovanje na prvim slobodnim predsjedničkim izborima u povijesti zemlje, pošto je prvi dan glasovanja u srijedu prošao uglavnom mirno, osim izgreda u kojemu je bacano kamenje na kandidata Ahmeda Šafika, prenose agencije. U predsjedničkoj utrci sudjeluje dvanaest kandidata, a glavna se borba vodi između islamističkih i sekularnih kandidata među kojima je i Šafik, koji je nakratko bio egipatski premijer uoči pada režima Hosnija Mubaraka. Odziv birača u srijedu bio je nešto manji nego na parlamentarnim izborima ranije ove godine na kojima su islamisti odnijeli uvjerljivu pobjedu. Ipak se očekuje da će se više birača odazvati u četvrtak kad mnogi zaposlenici u javnim službama imaju slobodan dan. Drugi izborni krug održat će se 16. i 17. lipnja ako nijedan kandidat ne osvoji apsolutnu većinu. Predsjednički kandidati zadnjih su tjedana obišli Egipat uzduž i poprijeko nastojeći osvojiti povjerenje 50 milijuna birača u zemlji od 80 milijuna ljudi.

BAGDAD

Pregovori između predstavnika Irana i šest velikih sila o nuklearnom programu Teherana nastavljeni su u četvrtak u Bagdadu, pošto prvog dana razgovora u srijedu nije postignut veći napredak, rekli su diplomati. Dosadašnji razgovori u iračkom glavnom gradu pokazali su "visok stupanj neslaganja", ali i područja na kojima je moguće postići zajednička stajališta, rekao je jedan neimenovani američki diplomat, dodajući da "vjeruje da su ipak pokrenuti pravi pregovori". Iran želi da tim pregovorima dođe do prestanka gospodarskih sankcija, a šest sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka - nadaju se da će dobiti ustupke u vezi s iranskim programom obogaćivanja uranija.

MIRANSHAH

U napadu američke bespilotne letjelice na muslimanske militante u sjeverozapadnom dijelu Pakistana u četvrtak je ubijeno deset osoba, objavile su pakistanske tajne službe. Napad bi, smatraju promatrači, mogao pojačati napetosti u odnosima Islamabada s Washingtonom, kada je riječ o NATO-ovim opskrbnim putova prema Afganistanu. Bespilotna letjelica ciljala je kompleks u selu u sjevernom Vaziristanu u kojemu se navodno nalaze militanti, samo dan nakon što su u sličnom napadu u istoj regiji ubijena četvorica navodnih militanata. "Iz bespilotne letjelice na kompleks su ispaljene dvije rakete. Vjerujemo da su se ondje nalazili militanti", rekao je jedan od pakistanskih dužnosnika koji je želio ostati anoniman.

BRUXELLES

Među članicama Europske unije još nema suglasnosti oko uvođenja euroobveznica, a pitanje Grčke moglo bi opteretiti i sljedeći summit europskih čelnika krajem lipnja, izjavio je u četvrtak rano ujutro u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović. Pitanje Grčke ponovno je bilo temom summita čelnika EU-a, na kojemu je kao promatrač sudjelovao hrvatski premijer. Grčka se našla u slijepoj ulici nakon parlamentarnih izbora 6. svibnja jer se na temelju rezultata tih izbora stranački čelnici nisu uspjeli ni približiti mogućnosti sastavljanja vlade tako da je jedini izlaz bio imenovanje privremene vlade i sazivanje novih izbora za 17. lipnja. "U vezi s Grčkom sve se svodi na izbore, bojim se da će i sljedeći summit krajem lipnja, opet biti obilježen Grčkom, što nije dobro jer to predugo traje", rekao je premijer Milanović nakon završetka summita koji je trajao gotovo sedam sati. Čelnici EU-a na summitu su prihvatili tekst u kojemu su izrazili želju da Grčka ostane u eurozoni i najavili spremnost da se pomogne grčkom gospodarstvu.

ZAGREB

Udruga za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) je u najnovijem izvješću o stanju ljudskih prava ocijenila da je, što se Hrvatske tiče, napredak u procesuiranju zločina počinjenih tijekom rata 1991.-1995. bio vrlo spor, iako je u procesuiranju zločina protiv hrvatskih Srba "postignut određeni napredak". "Napredak u procesuiranju zločina prema međunarodnom pravu, počinjenih tijekom rata 1991-1995., bio je vrlo spor", piše u izvješću u kojemu se dodaje da je "postignut određen napredak sudskih vlasti u procesuiranju zločina počinjenih protiv hrvatskih Srba". "Otvoreno je nekoliko istraga, uključujući i dvije vezane uz zločine počinjene u Sisku i Pakračkoj poljani", podsjeća AI, osvrnuvši se i na optužnicu podignutu u lipnju protiv Tomislava Merčepa, bivšeg savjetnika ministra unutarnjih poslova i zapovjednika specijalne pričuvne postrojbe MUP-a, kojega se smatra odgovornim za ubojstvo ili nestanak 43 srpska civila na području Zagreba i Pakračke poljane. AI, međutim, ukazuje na još uvijek "brojne zločine koji su navodno počinili pripadnici Hrvatske vojske i policije protiv hrvatskih Srba, a koji i dalje nisu procesuirani".

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙