FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tunis: Vojni sud traži smrtnu kaznu za Ben Alija

Autor: vrad
TUNIS, 23. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Glavni tužitelj vojnog suda u Kefu, na sjeverozapadu Tunisa, zatražio je u srijedu smrtnu kaznu za bivšeg tuniskog predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija kojemu se sudi u odsutnosti zbog sudjelovanja u gušenju narodne pobune u siječnju 2011., doznaje se od vojnog suda.

Glavni tužitelj je zatražio smrtnu kaznu za bivšeg predsjednika, kojemu se sudi zbog "pomaganja u ubojstvima s predumišljajem", i "najtežu moguću kaznu" za 22 njegova suoptuženika, bivše visoke dužnosnike režima koje se tereti za smrti najmanje 22 osobe u Thali i Kasserineu.

Ta su dva grada platila visoku cijenu za narodnu pobunu tijekom koje je Ben Ali pobjegao u Saudijsku Arabiju 14. siječnja.

Ovo je prvi put da se smrtna kazna traži za bivšeg tuniskog predsjednika, kojega je građanski sud u odsutnosti već osudio na više od 66 godina zatvora, napose za preprodaju droge i zlouporabu javne imovine.

Tijekom suđenja u Kefu koje je počelo potkraj prošlog tjedna, nijedan od optuženika nije priznao da je izdao naredbu za pucnjavu, već su svi prebacivali odgovornost na "sigurnosnu ćeliju za praćenje" i na "operacijsku dvoranu" ministarstva unutarnjih poslova, ne navodeći nikakva imena.

Među optuženicima su i bivši ministri unutarnjih poslova Rafik Belhaj Kacem i Ahmed Friaa te bivši glavni direktor za sigurnost Adel Tiouiri i bivši zapovjednik specijalih postrojba Jalel Boudriga.

Branitelji će iznijeti obranu u četvrtak.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙