FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 22. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Koncertom u zagrebačkom parku Zrinjevac, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ureda Programa za razvoj UN-a (UNDP) u Hrvatskoj, počela je u utorak proslava 20. obljetnice ulaska Hrvatske u UN, dana kada je Hrvatska u jeku Domovinskog rata primljena u punopravno članstvo slobodnih naroda i država svijeta. "Dan kada je Hrvatska postala članica UN-a je jedan od najvažnijih datuma u našoj povijesti. Ne samo zbog činjenice da smo zaokružili našu borbu za neovisnost i međunarodno priznanje, nego je to dan kada je Hrvatska postala članicom najšire svjetske organizacije slobodnih država i naroda", kazao je predsjednik Ivo Josipović i dodao da će dan skorog pristupanja u EU biti još jedan takav datum. "Bili smo uz vas i u dobru i u zlu, u olujnom i u dobrom vremenu", rekla je predstavnica Svjetske organizacije u Zagrebu Louisa Vinton. Podsjetila je na riječi glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona koji je rekao da aktivan doprinos Hrvatske u UN-u daleko je nadmašio njezinu veličinu.

BRUXELLES - Čelnici zemalja članica Europske unije, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, okupit će se u srijedu navečer na neformalnoj radnoj večeri kako bi razgovarali o mjerama za gospodarski rast i zapošljavanje, akutnom pitanju krize u Grčkoj te o situaciji u Španjolskoj. Prije summita održat će se uobičajeni pripremni sastanci europskih političkih skupina. Premijer Milanović sudjelovat će na sastanku čelnika Stranke europskih socijalista. Službeno, na dnevnom redu su pripreme za sljedeći sastanak Europskog vijeća 28. i 29. lipnja, koji će biti posvećen gospodarskom rastu, ali pitanje Grčke je tema koja se ne može zaobići. U pismu koje je europskim čelnicima uputio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy kaže se da cilj ovoga neformalnog summita nije donijeti zaključke ili donijeti konkretne odluke, nego "se politički pripremiti za lipanjski sastanak na vrhu na najbolji mogući način".

MOSTAR - Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH upozorilo je u utorak da je moguća odgoda općinskih izbora raspisanih za listopad ove godine zbog nedonošenja državnog proračuna. U pismu koje je upućeno Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH i medijima u BiH navodi se da još uvijek nisu osigurana financijska sredstva za provođenje izbora. Općinski izbori BiH, predviđeni za 7. listopada, raspisani su odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva 7. svibnja ove godine. U prijedlogu ovogodišnjeg proračuna BiH predviđeno je 4,3 milijuna maraka (oko 2,2 milijuna eura) za održavanje općinskih izbora, dok bi općine trebale izdvojiti još toliko. Šest vladajućih stranaka u BiH ne mogu se usuglasiti oko visine proračuna koji je predviđen u iznosu od 950 milijuna maraka (oko 475 milijuna eura).

SARAJEVO - Načelnik općine Prijedor u sjeverozapadnoj Bosni Marko Pavić zaprijetio je u utorak kako će lokalna policija onemogućiti pokušaj da se krajem svibnja u tom gradu obilježi dvadeseta obljetnica masovnog progona i stradanja Bošnjaka i Hrvata. Pavić, koji je ujedno predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS), stranke koja čini vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj, tijekom dana je izjavio kako će od entitetske policije zatražiti da zabrani okupljanje koje planiraju organizirati udruge prognanih te članova obitelji ubijenih i nestalih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti. Svoje protivljenje ovom okupljanju Pavić je obrazložio konstatacijom kako je najavljeno obilježavanje obljetnice genocida, prema njegovim tvrdnjama, provokacija jer niti jedan sud nije dao takvu kvalifikaciju počinjenih zločina.

BEOGRAD - Glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz u utorak je u Beogradu ponovio kako je važno utvrđivanje činjenica o mreži pomagača u skrivanju haaških optuženika te istaknuo kako će u njegovom izvještaju, koji će u srijedu uputiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, dio koji se odnosi na istragu o pomagačima odbjeglim haaškim optuženicima biti negativan. Brammertz je u obraćanju novinarima u beogradskom Posebnom sudu podsjetio kako je u posljednjem izvješću kritiziran izostanak efikasne istrage o mreži pomagača te da je i dalje veoma bitno utvrditi kako su se haaški optuženici mogli skrivati tako dugo. Upitan je li to jedini dio koji će biti negativan u izvješću, Brammertz je odgovorio potvrdno, poručivši kako nije došao u Beograd kako bi uputio negativnu poruku o suradnji Srbije.

BERLIN - Grčka će ostati u euro zoni ukoliko stranka Syriza pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima u lipnju, izjavio je u utorak u Berlinu predsjednik stranke Alexis Tsipras, uoči europskog summita posvećenog grčkoj krizi, koji se održava u glavnome belgijskom gradu. "Naš izbor ne znači da ćemo izaći iz euro zone, naprotiv, očuvat ćemo euro", rekao je na konferenciji za novinare održanoj zajedno s članovima njemačke radikalne ljevice. "Ne vjerujem da bi odbijanje programa oštrih mjera štednje značilo izlazak zemlje iz euro zone", kazao je. Grčkoj se u zadnje vrijeme često prijeti izlaskom iz eurozone ako ne bude poštovala obveze koje se odnose na oštre mjere štednje, Mjere su dogovorile prethodne grčke vlade s trojkom - EU-om, MMF-om i Središnjom europskom bankom.

JERUZALEM - Izraelci su u utorak izrazili veliku skepsu u pogledu sporazuma koji bi se uskoro trebao zaključiti između Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) i Irana, s ciljem rješavanja pitanja vezanih za nuklearnih program Teherana, koji Zapad smatra kontroverznim. "Iznimno smo skeptični kada je riječ o tome sporazumu...između IAEA i Irana. Već smo vidjeli kako prolaze sporazumi koji se zaključuju između IAEA i Irana - Iranci ih otvoreno krše", rekao je za France presse visoki izraelski dužnosnik koji je želio ostati anoniman. "Sporazum s Iranom pokrit će samo nadzor IAEA, ali ne i najvažnije pitanje - kako spriječiti Irance da nastave razvijati nuklearno oružje", rekao je neimenovani dužnosnik, ponovivši zahtjeve izraelskog premijera Benjamina Netanyahua - da Iran "prekine bilo kakav proces obogaćenja urana, da preda sav obogaćeni materijal te da uništi nuklearno postrojenje blizu Qoma".

TUNIS - Tunis će Libiji predati nekadašnjeg premijera iz vremena Moamera Gadafija, a izručenje bi se moglo ostvariti za "nekoliko dana ili tjedana", najavio je u utorak tuniski ministar pravosuđa Nuredin Buheiri. Sud u Tunisu u veljači je odustao od optužbe protiv Al Bagdadija Alija Al-Mahmudija da je ilegalno ušao u zemlju, ali on je i od lani i dalje u pritvoru i čeka odluku o ekstradiciji. Tuniski je sud u studenome bio odlučio da Mahmudija treba izručiti, ali predsjednik Moncef al-Marzuki je poslije rekao da se to neće dogoditi sve dok se stanje u Libiji ne stabilizira, tako da se može jamčiti pošteno suđenje jer su pobunjenici ubili i Gadafija.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙