FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 23. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je predsjednika Zastupničkog doma kanadskog parlamenta Andrewa Scheera kojemu je zahvalio je na potpori Kanade pristupanju Hrvatske u EU i u NATO. Josipović je važnom ocijenio odluku o ukidanju viza za hrvatske državljane i uspješnost programa Mobilnosti mladih koji omogućava hrvatskim i kanadskim državljanima stjecanje obrazovanja i radnog iskustva u Kanadi, odnosno Hrvatskoj. Posebna pozornost bila je posvećena hrvatskom iseljeništvu u Kanadi koje uspješno pridonosi učvršćenju međusobnih veza između Hrvatske i Kanade.

DEN HAAG - Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je moguće prije", najavio je u srijedu na statusnoj konferenciji pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) sudac Theodor Meron. Obrana generala Gotovine zatražila je 4. studenoga prošle godine da se u žalbenom dijelu postupka uvede 25 novih dokaza, među kojima su i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme "Oluje", američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika. Ti se dokazi tiču okolnosti odlaska srpskih civila prije "Oluje", u tijeku nje i nakon nje te karaktera topničkih napada HV-a tijekom "Oluje".

BRUXELLES - Neformalni sastanak na vrhu čelnika zemalja članica Europske unije, među kojima je i hrvatski premijer Zoran Milanović, započeo je u srijedu navečer u Bruxellesu, a glavna je tema gospodarski rast i zapošljavanje. Na ovom summitu ne očekuje se nikakve konkretne odluke. Riječ o pripremnom summitu za sastanak na vrhu krajem lipnja kada se očekuje opsežan paket za poticanje rasta i zapošljavanja, zadržavajući istodobno financijsku disciplinu. U pismu koje je europskim čelnicima uputio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy kaže se da cilj ovoga neformalnog summita nije donijeti zaključke ili donijeti konkretne odluke, nego "se politički pripremiti za lipanjski sastanak na vrhu na najbolji mogući način".

BRUXELLES - Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u srijedu u Bruxellesu svoje protivljenje euroobveznicama, ističući da one nisu rješenje za gospodarski rast, dok francuski predsjednik Francois Hollande ističe da o tome treba razgovarati. "Euroobveznice ne bi pridonijele pokretanju rasta i one se suprotne europskim ugovorima", rekla je Merkel po dolasku na neformalni summit čelnika EU-a, koji je posvećen rastu i zapošljavanju. Čelnici zemalja članica Europske unije, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, okupili su se u srijedu navečer na neformalnoj radnoj večeri kako bi razgovarali o mjerama za gospodarski rast i zapošljavanje, akutnom pitanju krize u Grčkoj te o situaciji u Španjolskoj.

SARAJEVO - Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) razočaran je sporošću u provedbi reformi u BiH i očekuje nove pomake na tom planu a istodobno je zaključio kako je trenutačno moguće na neki način "zamrznuti" režim međunarodne supervizije nad područejm Brčkog, izjavio je u srijedu visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko. Nakon dvodnevne sjednice Upravnog odbora PIC-a kojega čine najutjecajnije zapadne zemlje te Rusija, Japan i Turska koja u tom tijelu predstavlja i Organizaciju islamske konferencije (OIC) Inzko je novinarima u Sarajevu kazao kako se od domaćih političara očekuje odlučnije angažiranje na provedbi postignutih dogovora, uključujući tu i provedbu lokalnih izbora najavljenih za listopad. Inzko je dodao kako je Turska tražila intervenciju međunarodne zajednice u svezi s provedbom izbora u Srebrenici kako bi se tamo osigurala

MOSKVA - Rusija predlaže da se pregovori sirijske vlade i oporbe organiziraju u Moskvi pod pokroviteljstvom UN-a, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov u razgovoru kojega je tekst ministarstvo objavilo u srijedu. "Rusija je predložila da taj dijalog počne u Moskvi, budući da oporba (predstavnici oporbe u inozemstvu) nije sklona doći u Siriju i da vlasti nije prihvatljivo organizirati skup u Kairu pod pokroviteljstvom Arapske lige", rekao je Bogdanov u tom razgovoru. Rusija, dosad glavni saveznik sirijskog režima, dvaput je uložila veto na rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti kojima se osuđuje krvavo gušenje narodnih prosvjeda u Siriji koji su počeli prije više od godinu dana.

OLORADO SPRINGS - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu da su Sjedinjene Države danas "jače, sigurnije i uživaju veći ugled" nego prije četiri godine, braneći svoju vanjsku politiku nepunih šest mjeseci prije nego se ponovo okuša na predsjedničkim izborima. "Posvuda u svijetu SAD ponovo pokazuje put", istaknuo je predsjednik, govoreći o "dostojanstvu i slobodi" u svijetu diplomantima zrakoplovne škole u Colorado Springsu. "Danas sa sigurnošću i ponosom možemo reći da su Sjedinjene Države jače, sigurnije i uživaju veći ugled u svijetu", kazao je predsjednik, kandidat na predsjedničkim izborima 6. studenog, rekavši kako je siguran da je "SAD iznimna zemlja".

PALERMO - Na 20. godišnjicu ubojstva protumafijaškog suca Giovannija Falconea, talijanski premijer Mario Monti pozvao je zemlju u bespoštednu borbu protiv mafije na komemoraciji održanoj u srijedu u Palermu. "Čitava se zemlja mora uključiti u borbu protiv mafije . Cosu Nostru ne smije se pobijediti samo u Palermu, Ndranghetu samo u Kalabriji ili Camorru samo u Napulju", rekao je Monti. Premijer je svečano otkrio mramorni spomenik za 200 žrtava mafije, predstavnika sindikata, boraca protiv mafije u "parku sjećanja" uređenom na poljoprivrednom zemljištu oduzetom mafijaškom bossu Micheleu Grecu (umro 2008.) koji je bio u samome vrhu Cose Nostre.

PRAG - Češka vlada u srijedu je objavila da je odobrila povećanje PDV-a za 2013. te ukidanje poreznih olakšica na bio-goriva za poljoprivrednike, što je pokrenulo prosvjede organizirane diljem zemlje. Opća stopa PDV-a će s 20 posto biti povećana na 21 posto, a stopa PDV-a za poljoprivredu s 14 na 15 posto, u skladu s odlukom kabineta premijera Petra Nečasa, koji do 2016. želi izjednačiti obje stope na 17,5 posto. Kabinet je istodobno odlučio ukinuti porezne olakšice poljoprivrednicima, zbog čega su oni u srijedu izašli u traktorskim kolonama na ceste diljem zemlje. Na ulicama Praga je i 4000 sindikalista koji prosvjeduju protiv takve vladine politike.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙