FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 23. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BRUXELLES

Europska komisija u srijedu je preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Crnom Gorom, nakon što je ocijenila da je ta zemlja učinila napredak u području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te postigla potrebnu "razinu usklađenosti" s europskim standardima. Komisija je prihvatila izvješće o napretku Crne Gore u provedbi reformi, a konačnu odluku o otpočinjanju pristupnih pregovora donijet će šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a u lipnju. S ciljem otvaranja pristupnih pregovora u lipnju ove godine, Europsko vijeće je u prosincu prošle godine zadužilo Komisiju da ocijeni napredak Crne Gore u provedbi reformi s posebnim naglaskom na područje vladavine prava, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

SARAJEVO

Sjedinjene Američke Države nikada neće odustati od Bosne i Hercegovine i nastavit će je podržavati kao jedinstvenu, multietničku i suverenu državu, izjavio je zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker koji boravi u Sarajevu. "Moja zemlja ulaže energiju, vrijeme i resurse u zajednički rad s liderima BiH kako bi bila ostvarena ova zajednička vizija", izjavio je Reeker kako ga u srijedu citira "Dnevni avaz". Reeker je tijekom boravka u BiH s predstavnicima bošnjačkih političkih stranaka, među ostalim, razgovarao i o provedbi lokalnih izbora na području Srebrenice, a u nekim interpretacijama tog razgovora pojavile su se tvrdnje kako SAD potiču Bošnjake da prihvate "umjerenog" kandidata za načelnika Srebrenice kojega bi predložile srpske stranke. Takvu tvrdnju, nakon sastanka održanog u utorak, iznio je predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Amer Jerlagić koji je kazao kako je prijedloge Reekera i američkog veleposlanika Patricka Moona shvatio kao sugestiju da su nastojanja bošnjačkih stranaka za jedinstveni izborni nastup u Srebrenici osuđena na propast.

BERLIN

Potpora konzervativcima njemačke kancelarke Angele Merkel pala je na najnižu razinu u više od pola godine nakon poraza na važnim regionalnim izborima, pokazalo je novo ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u srijedu. Anketa koju je provela Forsa za magazin Stern druga je ovoga tjedna koja je pokazala bitno smanjenje razlike između bloka Merkeličinih konzervativaca i socijaldemokrata lijevog centra (SPD), velikih pobjednika na izborima u Sjevernoj Rajni-Vestafaliji. Merkel je izložena sve većem pritisku, kako od svojih međunarodnih partnera tako i od oporbenih stranaka kod kuće, da poduzme snažnije korake za jačanje rasta u pogođenim članicama eurozone kao što su Grčka i Španjolska. Forsino ispitivanje javnog mišljenja dalo je Kršćanskim demokratima (CDU) Angele Merkel 31 posto, što je najmanja potpora koju su dobili od listopada 2011. SPD je u istoj anketi dobio 27 posto.

BEOGRAD

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je za beogradski ''Blic'' od srijede kako ta stranka ''ne koči'' formiranje nove srbijanske vlade, već da čeka da od Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića stigne prijedlog za novog premijera, dok istodobno list "Danas" tvrdi da su već započeli neformalni razgovori s pobjednikom predsjedničkih izbora Tomislavom Nikolićem i njegovom Srpskom naprednom strankom (SSNS) koja je dobila i najveći broj glasova na izborima. ''Ne želimo ulaziti u unutarnje stvari drugih stranaka i čekamo DS da, kao najveća stranka (u mogućoj novoj vladajućoj koaliciji), predloži mandatara'', rekao je Dačić u razgovoru za taj dnevnik, dodajući kako će razgovori s DS biti nastavljeni, ali da za sada nema nikakvog dogovora o novoj vladi. Dačićev SPS je, sa svojom koalicijom, na parlamentarnim izborima u Srbiji 6. svibnja postao treća po jakosti politička snaga. Dačić je s Borisom Tadićem i njegovim DS-om neformalno dogovorio zajedničko formiranje vlasti unatoč tome što je relativni pobjednik izbora, s najvećim pojedinačnim brojem glasova, bila Srpska napredna stranka (SNS) Tomislava Nikolića, koji je u nedjelju izabran za novog predsjednika Srbije.

RIJAD

Saudijska Arabija, zabrinuta mogućnošću da kaos u Jemenu stvara bazu al Kaide pred njenim vratima, obećala je 3,25 milijardi dolara pomoći svom susjedu na sastanku skupine donatora održanom dva dana nakon što je 90 jemenskih vojnika ubijeno u samoubilačkom napadu. Rijad, koji već pruža vojnu pomoć i pomoć u nafti svom osiromašenom susjedu, sazvao je zapadne zemlje i zemlje Perzijskog zaljeva kako bi razmotrile kako mogu pomoći Jemenu u provedbi reformi i suzbijanju siromaštva i bezakonja. "Još jednom potvrđujem našu potporu Jemenu kako bi podržao sve faze političke inicijative za pomoć u postizanju sigurnosti, stabilnosti i blagostanja pred prijetnjom ekstremizma i terorizma", rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Faisal izaslanicima zapadnih i zaljevskih zemlja na skupu u srijedu. On nije naveo pojedinosti kako će novac biti utrošen. Jemenski ministar financija Sakhr Ahmed al-Wajeeh novinarima je uoči konferencije rekao da Sana treba međunarodnu pomoć za rast svog gospodarstva u 2012. godini.

ZAGREB

Europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj 24. i 25. svibnja, a tom će se prigodom sastati s novim hrvatskim vlastima kako bi naglasio važnost pripreme za iduće razdoblje financiranja u sklopu Kohezijske politike, priopćeno je u srijedu iz Delegacije EU-a u Hrvatskoj. Radi se o drugom službenom posjetu povjerenika Hahna Hrvatskoj tijekom kojega će razgovarati s najvišim hrvatskim dužnosnicima, uključujući s predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Borisom Špremom, potpredsjednikom vlade Brankom Grčićem, ministrom financija Slavkom Linićem, ministrom prometa Sinišom Hajdašem Dončićem i ministricom zaštite okoliša i prirode Mirelom Holy. S njima će razgovarati o pitanjima vezanim uz obveze koje je Hrvatska preuzela te o izazovima provedbe postojećih projekata koji se financiraju u sklopu Komponente 3 "Regionalni razvoj" IPA programa. Riječ je o tri programa – Promet (željeznica i unutrašnje plovne vode), Zaštita okoliša (otpad i voda) i Regionalna konkurentnost (potpora malim i srednjim poduzećima, istraživanja i inovacije), s dodijeljenim ukupnim indikativnim iznosom sredstava od 346 milijuna eura iz IPA programa za tekuće financijsko razdoblje do 30. lipnja 2013. godine.

WASHINGTON

Zrakoplov američke tvrtke US Airways u utorak je nepredviđeno sletio u državi Maine zbog putnice koja je ustvrdila da ima "kirurški ugrađenu napravu", rekli su dužnosnici vlade. Let 787 iz Pariza za Charlotte u Sjevernoj Karolini s 188 osoba sigurno je oko podneva po lokalnom vremenu sletio u Bangoru praćen s dva vojna zrakoplova F-15 koji su Boeing 787 presreli pred obalom SAD-a, rekle su vlasti. Putnica, za koju je rečeno da je francuska državljanka rođena u Kamerunu, po slijetanju je izvedena iz zrakoplova nakon čega ju je ispitala američka služba za zaštitu granica a FBI odveo u pritvor, rekli su dužnosnici. Nema naznaka da je izgred povezan s terorizmom. Uprava za sigurnost prometa u izjavi je rekla da je zrakoplov prizemljen iz opreza.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙