FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Nizozemska donirala 4,5 milijuna dolara za potragu za nestalima

Autor: rmav
SARAJEVO, 22. svibnja 2012.(Hina) - Nizozemska vlada osigurala je donaciju od četiri i pol milijuna američkih dolara Međunarodnom povjerenstvu za nestale osobe (ICMP), čije je sjedište u Sarajevu, kako bi ta organizacija mogla nastaviti s procesom identifikacije posmrtnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama.

Ugovor o dodjeli ove donacije u utorak su u Sarajevu potpisali nizozemski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Sweder van Voorst i direktorica ICMP-ja Kathryne Bomberger.

"Iznimno zalaganje Nizozemske u rješavanju pitanja nestalih osoba na zapadnom Balkanu je omogućilo ICMP-u da pomogne vladama u regiji u pronalaženju više od 27 tisuća nestalih osoba", izjavila je ovom prigodom Bomberger.

Podsjetila je kako je u zemljama regije prijavljen nestanak ukupno 40 tisuća osoba tijekom ratnih sukoba.

Nizozemska će donacija stručnjacima ICMP-a omogućiti da u naredne dvije godine dovrše postupke analize DNK uzoraka pronađenih, a neifentificiranih tijela kako bi se konačno utvrdio njihov identitet.

Nizozemski je veleposlanik kazao kako je njegova vlada posebice zainteresirana da pomogne proces identifikacije ubijenih u Srebrenici.

Službena je procjena ICMP-a kako je u tom gradu nakon pada enklave u ruke bosanskih Srba 1995. godine nestalo više od 8.100 osoba. ICMP-u su članovi obitelji izravno prijavili nestanak 7.733 srodnika.

Oko sedam tisuća jedinstvenih DNK profila do sada je izolirano iz pronađenih posmrtnih ostataka, a 6.790 osoba je identificirano uporabom analize DNK uzoraka i drugih metoda što je 84 posto od ukupnog procijenjenog broja nestalih.

Koristeći se analizom DNK uzoraka iz pronađenih kostiju i njihovom usporedbom s DNK uzorcima iz krvi preživjelih srodnika ICMP je do sada pomogao u identifikaciji 16.644 osobe nestalih tijekom sukoba na zapadnom Balkanu, od čega se 13.904 odnosi na Bosnu i Hercegovinu.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙