FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapadni veleposlanici za prava homoseksualaca u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 16. svibnja 2012.(Hina) - Veleposlanici više zapadnih zemalja akreditirani u Bosni i Hercegovini upozorili su u utorak kako su u toj zemlji zrazito ugrožena prava homoseksualaca, a posebice mladih kojima je ponekad zbog njihove seksualne orijentacije doveden u pitanje i život.

U zajedničkom priopćenju dostavljenom medijima u Sarajevu u povodu međunarodnog dana borbe protiv homofobije veleposlanici SAD, Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske, Švedske, Norveške i Brazila poručili su kako je ovakva situacija u BiH neprihvatljiva te su pozvali vlasti BiH da poduzmu sve kako bi zaštitili homoseksualne osobe i njihova prava.

"Diskriminacija temeljena na seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu ili rodnom izražavanju u sukobu je s temeljnim načelima potpunog i jednakog uživanja prava za sve osobe", stoji u priopćenju.

Veleposlanici ističu kako su i osobno predani borbi protiv svakog oblika diskriminacije, a ujedno se nadaju kako će potaknuti ozbiljnu aktivnost u BiH u pogledu promocije i zaštite prava homoseksalnih osoba.

Podsjećaju i kako je ta diskrminacija zabranjena međunarodnim aktima, uključujući Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, UN-ov pakt o građanskim i političkim pravima i UN-ov pakt o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima, kao i zakon o zabrani diskriminacije u BiH iz 2009. godine.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙