FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 21. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

PRIŠTINA - Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga posjetila je u nedjelju, uoči svog službenog posjeta Hrvatskoj početkom lipnja, hrvatsku zajednicu u Janjevu blizu Lipljana, te poručila da će hrvatska zajednica biti uključena u novi Ustav Kosova kao punopravna manjina, javljaju kosovski mediji. "Došla sam u Janjevo s dobrim vijestima za Hrvate. Htjela bi poručiti da je nakon konzultacija s premijerom Kosova Hashimom Thacijem i veleposlanikom Hrvatske na Kosovu odlučeno kako će hrvatska zajednica na Kosovu biti uključena u novi Ustav Kosova kao punopravna manjina. Oni će ubuduće imati rezervirano mjesto za jednog zastupnika u Skupštini Kosova", kazala je tom prigodom kosovska predsjednica. Predsjednica Kosova boravit će od 5. do 7. lipnja u Hrvatskoj, gdje će o daljnjoj suradnji razgovarati s visokim hrvatskim dužnosnicima, te svojim domaćinom predsjednikom Ivom Josipovićem.

BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso čestitali su u ponedjeljak Tomislavu Nikoliću na izboru za predsjednika Srbije, naglasivši da od njega očekuju da pokaže privrženost duhu suradnje i pomirenja u regiji. "Srbija je u ove izbore ušla sa svježe dobivenim kandidatskim statusom. Njezino vodstvo sada je dobilo snažan mandat da nastavi s tom politikom s posebnom odlučnošću kako bi postigla dodatni napredak koji bi omogućio Europskoj komisiji da preporuči otvaranje pristupnih pregovora, a Europskom vijeću da donese takvu odluku. Za to će trebati visoka državnička svijest kako bi se prevladali sve teži izazovi. Srbija će trebati nastaviti pokazivati privrženost duhu suradnje i pomirenja u regiji", kaže se u zajedničkom priopćenju.

BEOGRAD - Treba poštivati narodnu volju i što prije raditi na konstituiranju nove vlasti, rekao je u svom prvom komentaru nedjeljnih predsjedničkih izbora u Srbiji čelnik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić za beogradski "Blic" od ponedjeljka ocijenivši ipak da će sada situacija s pobjedom Tomislava Nikolića biti kompliciranija nego što se očekivalo. "To znači da mandatara postavlja predsjednik i pitanje je kome će dati mandat. Svakako, sve će biti kompliciranije", kaže Dačić, čija stranka je na parlamentarnim izborima u Srbiji 6. svibnja postala treća po jakosti politička snaga. Dačić je s Borisom Tadićem i njegovom Demokratskom strankom (DS) nakon prvom predsjedničkog kruga postigao dogovor o zajedničkom formiranju vlasti unatoč tome što je relativni pobjednik izbora, s najvećim pojedinačnim brojem glasova, bila Nikolićeva Srpska napredna stranka (SNS).

SARAJEVO - Predsjednik Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Gianfranco Fini izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu kako njegova zemlja želi jačati prijateljske odnose s Bosnom i Hercegovinom najavivši punu potporu Rima u naporima BiH da se pridruži Europskoj uniji. Fini, koji se nalazi u službenom posjetu BiH, kazao je kako BiH nije u Europi samo sa zemljopisnog stajališta nego i zbog svoje prošlosti i kulture. "Bolni trenuci kroz koje su narodi BiH nedavno prošli na to ne mogu utjecati", kazao je Fini novinarima.

DAMASK/BEJRUT -Sirijski predsjednik Bašar al-Asad sazvao je za četvrtak konstituirajuću sjednicu parlamenta nakon izbora 7. svibnja koje je oporba bojkotirala no ipak su održani u jeku nasilja koje se nastavlja u ponedjeljak s namanje devet žrtava. Al-Asad je potpisao ukaz o sazivanju novog parlamenta 24. svibnja, javlja službena sirijska agencija Sana. Njegov režim tvrdi da su izbori koje je oporba nazvala "farsom", a međunarodna zajednica nedemokratskima, uvod u ustavne reforme i ukidanje polustoljetne dominacije stranke Baas. Noću na ponedjeljak devet pobunjeničkih vojnika ubijeno je u zasjedi vladinih snaga blizu Dume u predgrađu Damaska, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

SANA -Najmanje 50 vojnika ubijeno je u ponedjeljak u Sani u samoubilačkom napadu na postrojbu vojske koja se uvježbavala za paradu, prema podacima iz vojnih izvora. Vojni dužnosnik kazao je da bi se broj smrtno stradalih mogao povećati. Samoubojica u vojnoj uniformi aktivirao je eksploziv koji je nosio na sebi usred vojnika koji su se pripremali na Trgu Sabin za paradu kojom se u utorak trebala obilježiti 22. obljetnica ujedinjenja sjevera i juga Jemena. Radi se o prvom napadu tog opsega u Sani otkad je na vlast u veljači došao predsjednik Abd Rabo Mansur Hadi koji se, čim je izabran, obvezao neumorno boriti protiv Al Kaide.

PARIZ - Grci se na sljedećim parlamentarnim izborima 17. lipnja "ne smiju izjasniti za stranke koje će ih izbaciti iz eurozone" ako žele u njoj ostati, izjavio je u ponedjeljak novi šef francuske diplomacije Laurent Fabius. "Moramo bez arogancije objasniti našim grčkim prijateljima da ako žele ostati u eurozoni, što vjerujem većina želi, ne mogu glasovati za stranke koje će ih zapravo izbaciti iz eurozone", izjavio je on na radiju Europe 1. Novi parlamentarni izbori održat će se u Grčkoj 17. lipnja i pripremit će ih krizna vlada koju vodi predsjednik državnog vijeća Panagiotis Pikrammenos, imenovan premijerom. Ti izbori, drugi u manje od dva mjeseca, odlučujući za zemlju nakon jačanja lijevo orijentiranih i stranaka koje osporavaju međunarodni plan štednje koji su za Grčku odredili vjerovnici zemlje

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙