FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi u minusu

Autor: scvi
ZAGREB, 7. svibnja 2012. (Hina) - Ponajviše pod utjecajem izraženijih negativnih kretanja na europskim burzama, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su danas u minusu, pri čemu dionice HT-a i građevinskog sektora bilježe nešto veće gubitke, dok su dionice Adrisa i Ericssona Nikole Tesle u plusu.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,9 posto, na 1.811 bodova, a Crobex10 0,58 posto, na 995 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 3,5 milijuna kuna, što je otprilike 700.000 kuna manje nego u petak u ovo doba.

„Slaba likvidnost karakteristična je za domaću burzu na početku tjedna, jer nema korporativnih vijesti koje bi potaknule interes investitora. Tek dionica HT-a bilježi milijunski promet, pri čemu joj je cijena pala gotovo jedan posto. Većina likvidnijih izdanja bilježi pad cijena, a najveći građevinske dionice. Crobexi su blago u crvenom, ponajviše pod utjecajem negativnih kretanja indeksa na europskim burzama“, ističe Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische bank.

Dionicom HT-a ostvareno je do podneva milijun kuna prometa, a cijena joj je pala 0,94 posto, na 205 kuna.

U nešto većem fokusu investitora je povlaštena dionica Adrisa, s 911.000 kuna prometa. Cijena joj je pritom ojačala 0,76 posto, na 227 kuna.

Među likvidnijim je izdanjima i dionica Ericssona Nikole Tesle. Cijena joj je u plusu 0,04 posto, pa se njome trenutno trguje po 1.285 kuna, uz promet od 308.000 kuna.

Ta dionica u nešto je većem fokusu investitora s obzirom da se njezinom kupnjom do 25. svibnja stječe pravo na isplatu dividende, koja je predložena u ukupnoj visini od 170 kuna.

Naime, Nadzorni odbor Ericssona Nikole Tesle podržao je prijedlog Uprave te uputio na Glavnu skupštinu dioničkog društva prijedlog na usvajanje isplate redovne dividende u iznosu od 20 kuna po dionici i izvanredne dividende od 150 kuna po dionici.

Veće gubitke, pak, danas bilježi građevinski sektor. Tako je dionica Tehnike zabilježila pad cijene za 6,3 posto, Dalekovoda za 3,79 posto, Viadukta za 2,67 posto, a Ingre za 0,57 posto.

Na europskim burzama cijene dionica jutros su potonule na najnižu razinu u zadnjih četiri i pol mjeseca, jer su rezultati izbora u Francuskoj i Grčkoj pokazali da glasači ne prihvaćaju mjere štednje, a to baca sumnje oko sposobnosti eurozone da riješi aktualnu dužničku krizu.

„Na europskim burzama cijene dionica u minusu su oko 1,5 posto pod utjecajem rezultata izbora u Francuskoj i Grčkoj, koji pokazuju da građani u tim zemljama nisu skloni štednji kao putu izlaska iz dužničke krize. Domaće tržište nije se danas moglo oduprijeti negativnom sentimentu izvana, tako da su Crobexi u minusu, iako znatno blažem nego najvažniji europski indeksi“, kaže Tomislav Kesić, broker Zagrebačke banke.

Kako dodaje, nove smjernice investitorima će dati podaci o industrijskim narudžbama u Njemačkoj.

Njemačko ministarstvo gospodarstva objavilo je maloprije da su industrijske narudžbe u ožujku porasle 2,2 posto u odnosu na veljaču, znatno više od očekivanja.

Ekonomisti u anketi Reutersa u prosjeku su očekivali njihov porast za 0,5 posto.

Na godišnjoj razini, pak, industrijske narudžbe u Njemačkoj smanjenje su u ožujku za 2,9 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙