FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 19. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem i predsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Wu Bangguo otvorili su u subotu u Zagrebu Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu, instituciju koja bi trebala kulturno i gospodarski osnažiti dobre političke odnose dviju zemalja. Šprem i Bangguo su zajedničkim otkrivanjem ploče s nazivom te institucije otvorili institut u zgradi Studentskog centra u Savskoj ulici u nazočnosti brojnog kineskog izaslanstva, visokih hrvatskih dužnosnika i čelnika zagrebačkog sveučilišta. Otvaranjem te ustanove, koja će početi raditi na jesen s početkom nove akademske godine, obilježena je i 20. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine, druge svjetske gospodarske sile koja u posljednje vrijeme pokazuje pojačanu spremnost za izravna ulaganja u Hrvatsku.

SARAJEVO - Srbijanski državljanin Mevlid Jašarević optužen za teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu počinjen u listopadu 2011. godine narednog će se tjedna pojaviti na Sudu BiH i tada će izjaviti kako se ne osjeća krivim po točkama optužnice, najavio je Jašarevićev odvjetnik Senad Dupovac. Jašarević bi se o krivnji trebao izjasniti 22. svibnja. Protiv njega je tužiteljstvo BiH optužnicu podignulo krajem travnja a kao pomagači u napadu na veleposlanstvo SAD kada je ranjen jedan policajac angažiran na osiguranju optuženi su i Emrah Fojnica te Munib Ahmetspahić. Maksimalna zapriječena kazna za ovo kazneno djelo u BiH iznosi 20 godina zatvora.

DAMASK - Sedam ljudi je poginulo i stotinu je ranjeno u samoubilačkom atentatu u Deir Ezoru, na istoku Sirije, rekao je glasnogovornik sirijskog ministarstva vanjskih poslova. Auto je eksplodirao u stambenoj četvrti pri čemu je počinjena znatna materijalna šteta, javila je televizija. Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) je također izvijestio o atentatu autobombom u gradu i precizirao da je izveden u ulici u kojoj se nalaze vojno obavještajno sjedište i vojna bolnica. To je prvi napad te vrste u tom gradu dok su vlasti u petak navečer objavile da su osujetile jedan atentat autobombom

RIM - Dvije gimnazijalke su smrtno stradale, a najmanje još 6 učenika je ranjeno u subotu u eksploziji bombe ispred gimnazije u Brindisiju, na jugu Italije, rekao je regionalni dužnosnik civilne zaštite, na kanalu SKY TG24. Eksplozija je odjeknula u 7,45 u vrijeme kada učenici ulaze u gimnaziju Francesca Morvillo Falcone, koja nosi ime supruge slavnog anitmafijaškog suca Giovannija Falconea. Nitko još nije preuzeo odgovornost za eksploziju pred gimnazijom.

CAPE CANAVERAL - Lasiranje privatne svemirske rakete Falcon 9 iz baze američkog ratnog zrakoplovstva u Cape Canaveralu odgođeno je u subotu kada je uočen problem sa jednim od raketnih motora, priopćio je dužnosnik tvrtke Space Exploration Technologies. Pripreme za probni let sa dostavom tereta u kapsuli Dragon na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) odvijale su se normalno sve dok kompjuter na nije zabilježio problem na jednom od motora i obustavio polijetanje. Ako kvar uspiju dovoljno brzo pronaći i otkloniti raketa mogu raketu lansirati 22. svibnja. Ukoliko ne otklone problem do 29. svibnja iduća mogućnost lansiranja prve privatne rakete prema ISS-u bit će sredinom lipnja.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙