FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: brad
ZAGREB, 18. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

CAMP DAVID - Američki predsjednik Barack Obama dočekao je u petak navečer po lokalnom vremenu čelnike skupine G8 u svojoj rezidenciji u Camp Davidu započevši tako sastanak na vrhu koji bi trebao u najvećoj mjeri biti posvećen dužničkoj krizi u Europi. Obama, ležerno obučen i bez kravate pozdravio je okupljene, počevši od europskih čelnika Josea Manuela Barrosa i Hermana van Rompuya. Posljednji se skupu u seoskoj rezidenciji američkih predsjednika, 100 km udaljenoj od Washingtona, pridružio francuski predsjednik Francois Hollande. Čelnici G8 (SAD, Velika Britanija, Kanada, Italija, Francuska, Njemačka, Japan i Rusija) trebali bi na radnoj večeri razgovarati o gorućim problemima na međunarodnoj sceni, posebice nuklearnim programima Irana i Sjeverne Koreje, kao i o krvavoj represiji u Siriji. U subotu čelnici sedam industrijski najrazvijenijih zemalja plus Rusije sastat će se kako bi razgovarali o europskoj dužničkoj krizi.

WASHINGTON- Francuski predsjednik Francois Hollande i britanski premijer David Cameron istaknuli su u petak navečer na svom prvom susretu u Washingtonu, prije odlaska u Camp David, važnost vojne suradnje dviju država i izrazili uvjerenje u skori susret u Londonu. "Razgovarali smo o suradnji u pitanjima obrane u čemu su Velika Britanija i Francuska usko povezane i rade zajedno na obostranu korist", kazao je Cameron nakon sastanka u britanskom veleposlanstvu u Washingtonu. "Ponovio sam premijeru svoju privrženost suradnji dviju zemalja u pitanjima obrane. Mi smo dvije nuklearne sile u Europi i gajimo zajedničku želju očuvati vojnu učinkovitost i razvijati svaku moguću suradnju", kazao je Hollande. Dvojica čelnika razgovarali su i o gospodarskim pitanjima i euro zoni osobito u svjetlu događaja u Grčkoj. Hollande je ponovio kako treba nastaviti s politikom financijskog oporavka i istodobno dati više prostora rastu. "Nema kontradikcije između štednje i rasta", ocijenio je britanski premijer koji se zauzeo za snažnu politiku štednje u svojoj zemlji dodavši kako je potreban "snažan program smanjenja deficita kako bi se postigao taj rast" te da "tako misli i predsjednik Hollande". Francuski predsjednik prihvatio je poziv da što skorije posjeti London. Hollande je ranije na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu izjavio kako je sklon intervenciji "mehanizama europske solidarnosti" kako bi se poduprli napori na rekapitalizaciji španjolskih banaka kojima je dan ranije agencija Moody's snizila kreditni rejting.

BERLIN

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel u petak navečer je demantirao izjave koje je bio objavio ured privremenog grčkog premijera i po kojima je Merkel predložila održavanje referenduma u Grčkoj o ostanku zemlje u eurozoni. "Objavljene informacije po kojima je kancelarka grčkom predsjedniku Karolosu Papouliasu predložila referendum nisu točne", rekao je glasnogovornik za agenciju France Presse. Nešto ranije je ured privremenog grčkog premijera Panagiotisa Pikramenosa rekao u priopćenju da je Merkel u razgovoru s grčkim predsjednikom Karolosom Papouliasom "iznijela ideju o organiziranju referenduma zajedno s izborima, o tome žele li grčki građani ostati u eurozoni". Njemačka kancelarka se ranije žestoko protivila prijedlogu o održavanju referenduma u Grčkoj koji je u listopadu iznio tadašnji premijer, socijalist Georgi Papandreou. Papandreou je zatim morao dati ostavku, pošto su mu povjerenje uskratili njegovi zastupnici nezadovoljni mjerama štednje što ih diktiraju EU, MMF i ECB. Izlazak Grčke iz eurozone sve se češće spominje otkako stranke nisu uspjele formirati vladu nakon parlamentarnih izbora 6. svibnja na kojima su snažnu potporu birača dobile stranke koje se protive štednji.

ZAGREB/WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama rekao je nakon susreta s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u Bijeloj kući u petak da bi se skupina G8 trebala usredotočiti na načine poticanja rasta zajedno s proračunskom štednjom u Europi kako bi se ublažila kriza euro zone, javile su agencije. "Predsjednik Hollande i ja suglasili smo se da je to pitanje od iznimne važnosti ne samo za Europljane nego i svjetsko gospodarstvo", rekao je Obama novinarima nakon njihova razgovora u Ovalnom uredu. "Veselimo se plodnom razgovoru kasnije večeras i sutra s ostalim čelnicima G8 o tome kako možemo odgovorno pristupiti fiskalnoj konsolidaciji povezanoj sa snažnim programom rasta", rekao je Obama. Hollande je rekao kako je s američkim predsjednikom razgovarao o važnosti davanja prvenstva gospodarskom rastu. Dvojica čelnika razgovarali su o zajedničkoj zabrinutosti zbog Grčke te uvjerenju o važnosti zadržavanja Grčke u euro zoni, rekao je Hollande koji je u prvom posjetu Washingtonu nakon pobjede na izborima ovoga mjeseca. Hollande je također rekao kako je podsjetio Obamu na svoje obećanje iz predizborne kampanje da će povući francuske borbene postrojbe iz Afganistana do kraja 2012. "Rekao sam i da će uvijek postojati potpora u nekom drugom obliku", rekao je Hollande. Dvojica čelnika će kasnije u petak otići u Camp David na dvodnevni summit čelnika skupine osam najrazvijenijih industrijskih zemalja G8 kojem je domaćin Obama, koji je i domaćin summita NATO-a u Chicagu u nedjelju i ponedjeljak.

CHICAGO

Otprilike dvije i pol tisuće ljudi, među kojima su i stotine medicinskih sestara, mirno je u petak pod budnim okom policije prosvjedovalo u središtu Chicaga izvikujući uglavnom parole o gospodarskim pitanjima koja nemaju veze sa summitom NATO-a što u tome gradu počinje za vikend. To je dosad najveći skup u tjednu dnevnih prosvjeda uoči dvodnevnoga skupa na kojem će čelnici iz 60 zemalja razgovarati o ratu u Afganistanu. Otprilike 150 čikaških policajaca okružilo je trg nazvan po legendarnom čikaškom gradonačelniku Richardu J. Daleyu iz vremena krvavih sukoba policije i demonstranata protiv rata u Vijetnamu, tijekom konvencije demokratske stranke 1968. Politički aktivist Tom Hayden koji je bio među čelnicima proturatnih prosvjeda 1968. obratio se skupu u petak i podsjetio demonstrante na poglavlje u povijesti koje je narušilo ugled Chicaga. "Zadnje 44 godine nisam dobio dopuštenje da govorim u Chicagu", rekao je Hayden. Tisuće pripadnika snaga sigurnosti okupile su se u Chicagu uoči summita i spremni su za intervenciju postanu li prosvjedi nasilni.

RIO DE JANEIRO

Sto sedamdeset brazilskih vojnika zauzelo je u petak favelu blizu središta Rio de Janeira, u prigodi prve akcije u okviru programa suzbijanja cracka, jeftinog nusproizvoda koji nastaje pri proizvodnji kokaina. "U pet sati ujutro 50 policajaca je okružilo favelu Santo Amaro i uhitilo više od 80 osoba (među njima dvanaest malodobnih) koje su bile pod utjecajem droge a smjestit će se u skloništa koje im gradska vlast stavlja na raspolaganje ako to žele", rekla je za agenciju France Presse predstavnica vojne policije za medije. Tijekom operacije policija je uništila opremu za raspačavanje cracka i razotkrila ilegalnu mrežu kabelske televizije. Ovo je prva akcija u okviru socijalnog programa koji je pripremila država Rio u suradnji sa središnjom vladom koja je u prosincu počela provoditi plan borbe s "epidemijom cracka u zemlji" i biti će ispit za slične akcije u drugih deset "crackolandiasa" (mjesta konzumiranja cracka) u Riju koji želi popraviti svoj ugled uoči Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. i Olimpijskih igara 2016. Policija je od 2008. 'očistila' dvadesetak favela.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak je jednoglasno prihvatilo ciljane sankcije protiv petorice pučista koji su 12. travnja izvršili državni udar u Gvineji Bisao, zatraživši što bržu uspostavu "ustavnog poretka". Rezolucija 2048 traži od zemalja članica da "provedu nužne mjere kako bi zabranile ulazak i prolaz preko svog teritorija" petorici pučista, među kojima su zapovjednik glavnog vojnog stožera Antonio Indjai i njegov pomoćnik Mamadu Ture. Ostala trojica članova vojne hunte su general Estevao Na Mena, general Ibraima Camara i pukovnik Daba Naualna. Vijeće zadržava mogućnost da tu zabranu putovanja poprati "dodatnim mjerama", kao što su embargo na oružje i financijske sankcije. U rezoluciji, koju je predložio Portugal, opetuje se zahtjev hunti da ode s vlasti i da "uspostavi ustavni poredak". Europska unija je još prošlog mjeseca donijela sankcije protiv pučista.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙