FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa potvrdio svetost njemačke mističarke iz 12. stoljeća

Autor: vrad
VATIKAN, 10. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Papa Benedikt XVI. potvrdio je u četvrtak svetost njemačke mističarke iz 12. stoljeća Hildegarde iz Bingena (1098-1179) kojoj je posebno privržen i koju bi mogao proglasiti "crkvenom naučiteljicom".

Benedikt XVI. je tu benediktinsku redovnicu i skladateljicu crkvene glazbe "uvrstio u popis svetih".

Papa još mora objaviti dekret o svetosti kako bi se službeno proširilo štovanje svete Hildegarde iz Bingena.

Kako piše agencija I. Media, specijalizirana za vatikanska pitanja, nije nemoguće da će ju Papa proglasiti "crkvenom naučiteljicom" kako bi ubrzao njezinu kanonizaciju.

Dosad samo tri žene nose taj ugledni naslov koji se rijetko dodjeljuje i znači da njihova razmišljanja imaju iznimnu vrijednost: Terezija Avilska (1515-1582), Katarina Sijenska (1347-1380) i Terezija iz Lisieuxa (1873-1897).

Hildegarda iz Bingena, rođena 1098. u Rheinhessenu, skladala je više od 70 liturgijskih napjeva, među kojima su neke nedavno snimili ansambli za srednjovjekovnu glazbu.

U rujnu 2010. njemački je Papa izrazio zahvalnost Crkve za "sve izraze ženskog duha kroz povijest". "Čak i u stoljećima koja u povijesti obično nazivamo srednjim vijekom, neki ženski likovi ističu se svojim svetim životom i bogatstvom svog nauka", rekao je, govoreći o njemačkoj mističarki koja je postala poznata već u svoje doba.

Postupak za njezino proglašenje svetom počeo je još u srednjem vijeku, ali se otegnuo i još nije završen. No narod ju je odmah nakon smrti počeo štovati kao sveticu pa je koncem 16. st. njezino ime uvršteno u popis svetih. Spomendan joj se slavi 17. rujna.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙