FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prve optimistične gospodarske prognoze Japana u zadnjih devet mjeseci

Autor: mkuz
TOKIO, 18. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Japan je u petak prvi puta u devet mjeseci objavio optimističniju prognozu gospodarskog rasta, dan nakon objave neočekivano dobrih podatka o rastu u prethodnom tromjesečju zahvaljujući poboljšanju izvoza i osobne potrošnje.

"Japansko gospodarstvo na putu je oporavka umjerenim tempom", stoji u svibanjskom izvješću vladina ureda.

Tokio je u četvrtak objavio podatke koji pokazuju da je bruto domaći proizvod porastao iznad očekivanja u tromjesečju do ožujka, za 1,0 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, nudeći tračak nade nakon što je bio pogođen svjetskom krizom i prošlogodišnjim tsunamijem i potresom.

Oporavak osobne potrošnje uglavnom se pripisuje poboljšanim plaćama i državnim subvencijama za štedljive automobile, navodi se u izvješću.

Japanska gospodarska ekspanzija rezultat je rasta potražnje u Aziji i laganom oporavljanju SAD-a, kao i velikim ulaganjima u obnovu nakon potresa i tsunamija.

U izvješću se ipak upozorava da bi oporavak mogla ugroziti pojačana neizvjesnost oko europskih financijskih problema, jaki jen i rastuće cijene nafte

Jen je opet porastao prema prošlogodišnjim rekordnim razinama u odnosu na dolar, što poskupljuje japanske proizvode u inozemstvu. Dodatni izazov predstavlja i dužnička kriza u Europi, ključnom japanskom izvoznom tržištu.

"Neizvjesnost u vezi s europskom krizom i njezinim utjecajem na financijska tržišta ponovno raste i zato moramo biti vrlo oprezni", rekao je jedan dužnosnik ministarstva.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙