FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 17. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

DEN HAAG

Haaški tužitelji poručili su u četvrtak, drugog dana uvodnih riječi na haaškom suđenju bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, kako će dokazati njegovu odgovornost za genocid u Srebrenici u kojoj su u srpnju 1995. godine nakon pada te zaštićene zone ubijene tisuće muslimanskih muškaraca u nekoliko dana. "To je bio i bit će genocid", kazao je tužitelj Peter McCloskey ističući da za njega nije odgovoran samo Mladić nego i njegovi najbliži suradnici u vojsci Republike Srpske među kojima su generali Zdravko Tolimir i Radislav Krstić, Milan Gvero i Ljubiša Beara. Mladić je bio opsjednut uništavanjem muslimana, kazao je tužitelj McCloskey. Tužitelj je istaknuo da su u nekoliko dana srpnja 1995. godine snage bosanskih Srba prognale muslimansko stanovništvo iz Srebrenice i ubile više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dečaka, a žene, djeca i starci završili su po izbjegličkim logorima. McCloskey je poručio kako je Mladić ne samo zapovijedao snagama koje su počinile zločine nego je bio i osobno na terenu te je bio osobno umiješan u zločine.

MOSKVA

Brzoplete vojne intervencije Zapada mogu na vlast dovesti ekstremiste, izazvati regionalne sukobe i čak nuklearni rat, upozorio je ruski premijer Dmitrij Medvedev uoči odlaska u Sjedinjene Države na summit najrazvijenijih zemalja svijeta G8, prenose u četvrtak mediji. "Posljedice brzopletih intervencija u trećim zemljama uobičajeno završavaju dolaskom ekstremista na vlast", rekao je Medvedev na pravosudnom skupu u Sankt Peterbrugu, a prenijela ruska televizija. Ruski premijer očito aludira na krizu u Siriji oko koje se Rusija, saveznica režima predsjednika Bašara al-Asada, razilazi sa Zapadom, ali i na zračne udare koje je NATO lani izveo u Libiji, uz oštro protivljenje Moskve.

PARIZ

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega je na izborima 6. svibnja pobijedio socijalist Francois Hollande, otići će iz "aktivne politike" i "više se neće kandidirati na izborima", izjavio je u četvrtak njegov bivši savjetnik Henri Guaino. "Vrlo je jasno kazao da prestaje s aktivnom politikom", izjavio je Henri Guaino na radiju. "To znači da više neće tražiti mandat, odgovornu poziciju u političkom životu, kandidirati se na izborima", dodao je on. "S obzirom da ga dobro poznajem, doista mislim da je njegova namjera jasna, kao što je rekao" te da stvarno napušta politički život, potvrdio je njegov drugi bliski suradnik, bivši ministar rada Xavier Bertrand. Sam Nicolas Sarkozy (57) prilično je neodređen oko svojih planova nakon poraza na predsjedničkim izborima.

BERLIN

Nova međunarodna zračna luka u njemačkoj prijestolnici Berlinu bit će otvorena 17. ožujka 2013., devet mjeseci nakon predviđena roka, rekao je u četvrtak berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit. Ranije otvorenje "bilo bi nerealno", kazao je Wowereit o projektu koji je trebao biti dovršen do 3. lipnja ove godine. Izgradnja Međunarodne zračne luke Berlin-Brandenburg Willy Brandt, danas jednog od najvećih gradilišta u Njemačkoj, stajat će 2,5 milijarda eura. Gradonačelnik je kao razloge odgode naveo ugradnju potpuno automatiziranog protupožarnog sustava u skladu s propisima te dolazak zime što će također utjecati na odgodu do proljeća 2013. Zračna luka Willy Brandt treba zamijeniti dvije postojeće: Tegel i Schoenefeld, koje će sada produljiti operativnost. Promet tih dviju zračnih luka zajedno je 24 milijuna putnika na godinu.

LJUBLJANA

Socijalno poduzetništvo i banke novog tipa mogu riješiti problem globalne gospodarske i financijske krize, prema idejama Muhammada Yunusa, dobitnika Nobelove nagradu za mir 2006. godine, koji je u četvrtak nastupio u Mariboru na panel raspravi "Dijalog i solidarnost u globalnoj krizi". Uz njega, u panel-raspravi sudjelovala su još dva dobitnika Nobelove nagrade za mir, tibetanski vođa Dalaj-lama i gvatemalska aktivistica za ljudska prava Rigoberta Menchu Tum. Sedamdesetdvogodišnji ekonomist, koji je u rodnom Bangladešu 70-ih godina prošlog stoljeća izveo pravu revoluciju na području bankarstva svojim konceptom poduzetničkih "mikrokredita", rekao je da bi trebalo promijeniti koncept u kojemu su svi opsjednuti profitom i stvaranjem novca te da je riječ o jednoj vrsti ovisnosti iako novac ne može biti životni smisao nego jer smisao u rješavanju teškoća.

LJUBLJANA

Tragedija koju zbog dužničke krize proživljava Grčka tiče se cijele Europe, zbog načela na kojima djeluje svaka zajednica, ali i zbog pitanja odgovornosti za krizu, ocjena je koju u uvodnom komentaru u četvrtak iznosi ljubljansko "Delo" zbog špekulacija oko mogućeg izlaska Grčke iz eurozone. "Sjetimo se kako je EU još prije nekoliko desetljeća nesebično pomagala Španjolskoj i Portugalu i što je sve bilo obećano istočnoeuropskim državama prilikom njihova ulaska u EU. Smisao svake zajednice uvijek je u prvom redu suradnja radi zajedničke koristi. No, ništa manje važan je i osjećaj pripadnosti, solidarnosti i sigurnosti ako nekim slučajem dođeš u teškoće. Toga bi morale biti svjesne posebno manje članice EU-a, pa i Slovenija", navodi vodeći slovenski list. Prije upiranja prsta u Grke i tvrdnji da su sami krivi za stanje u kojem su se našli, valja podsjetiti na prve korake stvaranja EU-a potezima Roberta Schumana i Konrada Adenauera koji su zajedno bili sposobni prevladati mnogo katastrofalnije stanje u Europi i započeti suradnju nakon rata koji je izazvala Njemačka.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙