FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 17. svibnja

Autor: smar
ZAGREB, 16. svibnja 2012. (Hina) - Najava događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 17. svibnja:

DUBROVNIK - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u pratnji rektora Sveučilišta u Dubrovniku Matea Milkovića, obići će novu zgradu Kampusa Sveučilišta u Dubrovniku (11,45 sati). Rektor Milković upoznat će predsjednika Josipovića s aktivnostima i planovima dubrovačkoga Sveučilišta s naglaskom na aktivnosti predviđene u novoj zgradi Kampusa. Predviđen je obilazak zgrade i sastanak zatvoren za javnost, a nakon sastanka predsjednik Josipović i rektor Milković davat će izjave za medije (12,30 sati). Nakon toga, predsjednik Josipović susrest će s msgr. Matom Uzinićem, biskupom dubrovačkim (13 sati, Dubrovačka biskupija, Stradun).

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Hrvatski sabor nastavlja raspravom o prijedlogu izmjena Općeg poreznog zakona, kojim se omogućuje objava popisa poreznih dužnika. Kao glavni razlog za izmjene Općeg poreznog zakona u Vladi navode velika potraživanja hrvatske države - ukupni dugovi prema državi s kamatama prešli su 50 milijardi kuna, pri čemu je registrirano više od 761.000 dužnika, od kojih su oko 500.000 građani, a ostalo trgovačka društva i obrtnici. Zakonskim se izmjenama omogućuje sklapanje ugovora radi postizanja nagodbe u postupku naplate potraživanja, predviđa institut međusobnog prijeboja između poreznog obveznika i države, te podmirenje duga ustupanjem nekretnina.

ZAGREB - Sjednica Vlade RH. Na otvorenom dijelu sjednice je, uz ostalo, Nacrt prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, s Nacrtom konačnoga prijedloga zakona; Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije koji se odnosi na dio Višekorisničkoga programa za nuklearnu sigurnost i zaštitu od zračenja u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći za 2011. godinu (decentralizirano upravljanje), s Nacrtom konačnog prijedloga zakona; Prijedlog odluke o uvođenje dodatnih mjera za gospodarski oporavak i razvitak za korisnike kredita po Modelima A i A+; Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Sporazum o raskidu Ugovora o građenju mosta kopno – Pelješac sklopljenog između Hrvatskih cesta d.o.o. i Poslovne udruge tvrtki Konstruktor – Inženjering d.d., Split (vodeći partner), Viadukt d.d., Zagreb (partner) i Hidroelektra niskogradnja d.d., Zagreb (partner); te Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske za 2011. godinu, s Izvješćem o stanju obrambenih priprema u Republici Hrvatskoj za 2011. godinu (10 sati, Banski dvori, Trg Sv. Marka 2).

ZAGREB - Radni sastanak vezan uz pripreme za nadolazeće Europsko prvenstvo u nogometu na kojem će jedna od tema biti davanje potrebnih informacija navijačima hrvatske nogometne vrste koji se spremaju putovati u Poljsku i Ukrajinu (13 sati, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Donje Svetice 38, velika dvorana na IV. katu). U okviru sastanka, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović potpisat će Povelju o suradnji s hrvatskim navijačkim veleposlanstvom kojeg predstavlja udruga Regionalni centar za mlade iz Rijeke. Na radnom sastanku sudjelovat će predstavnici resornih ministarstava – Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva turizma, Ministarstva zdravlja i Ministarstva vanjskih poslova te predstavnici civilnih udruga.

ZAGREB - Na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu optuženom za primanje 10 milijuna eura kako bi mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini trebao bi svjedočiti direktor tvrtke Hangarn Oil Products Imre Fazekas. Za njega se nagađa da bi mogao pobiti iskaz krunskog svjedoka u ovoj aferi Roberta Ježića, koji je izjavio da je polovinu dogovorenoga mita na račun njegove švicarske tvrtke Xenoplast došlo preko MOL-ovog pouzdanika Fazekasa. No, prema pisanju medija, Fazekas je mađarskim tužiteljima, koji su istraživali USKOK-ove sumnje o povezanosti MOL-ova direktora Zsolta Hernadija s navodnim Sanaderovim mitom, ispričao da je novac na Ježićevom švicarskom računu došao iz Rusije. Novac uplaćen Xenoplastu po toj je verziji bio namijenjen skladištima plina u Omišlju, koji je kompanija Russnjeft željela izgraditi na zemljištu tadašnje Ježićeve tvrtke Dioki (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

OSIJEK - Izricanje nepravomoćne presude Enesu Viteškiću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Paulin Dvoru, u prosincu 1991. godine. Ovo je treće, a drugo ponovljeno suđenje, budući da je Viteškić u prva dva postupka - 2004. i 2007. godine nepravomoćno oslobođen optužbe, ali je Vrhovni sud oba puta, zbog pogrešno utvrđenoga činjeničnog stanja te potrebe dodatnog razmatranja dokaza, vratio predmet na ponovno postupanje Županijskome sudu (13,30 sati, Županijski sud u Osijeku, Europske Avenije 7).

ZAGREB - Znanstvena tribina "Demografski problemi Hrvatske" (12 sati, velika dvorana Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4). O hrvatskim demografskim trendovima, procesima i perspektivama govorit će akademkinja Alica Wertheimer-Baletić, Jakov Gelo, Anđelko Akrap, Ivan Čipin i Marin Strmota.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu otvaraju se bienalni sajmovi Medicina i Tehnika - međunarodni sajam medicine, laboratorijske i rehabilitacijske opreme te farmacije i Dentex, međunarodni sajam dentalne medicine (11 sati, Avenija Dubrovnik 15. Na sajmovima Medicina i Tehnika i Dentex sudjeluje 277 izlagača iz 24 zemlje.

RIJEKA - Program 9. festivala Riječke ljetne noći predstavit će se na konferenciji za novinstvo, na kojoj će sudjelovati intendantica HNK "Ivana pl. Zajca" Nada Matošević Orešković, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i drugi iz umjetničkog i organizacijskog vodstva festivala. Riječke ljetne noći ove godine će trajati od 19. lipnja do 24. srpnja (10 sati, Salon grada Rijeke, Korzo 16).

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu 35. Međunarodnog dana muzeja (10 sati, Muzejski dokumentacijski centar, Ilica 44/II). O nadolazećoj manifestaciji govorit će ravnateljica MDC-a Višnja Zgaga, predsjednica HNK ICOM-a Lidija Nikočević, predsjednica HMD-a Dubravka Osrečki Jakelić, voditeljica akcije "Voda" Nada Beroš, autor ovogodišnjeg plakata Neven Kovačić i voditeljica akcije obilježavanja Međunarodnog dana muzeja Tončika Cukrov.

PULA - Svečano otvorenje Revije srpskog filma u sklopu 4. Dana srpske kulture u Istri (19 sati, kino Valli, Giardini 1). Otvorenje započinje premijernim prikazivanjem filma "Miris kiše na Balkanu" redatelja Ljubiše Samardžića, šesterostrukog dobitnika Zlatne Arene u Puli koji će se prije filma predstaviti.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Milka Ćurković

poslijepodne - Neven Leskovar

navečer - Mate Kovačević

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙