FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 16. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

DEN HAAG

Zločinačka namjera bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba bila je etnički očistiti Bosnu i Hercegovinu, poručio je u srijedu u uvodnim riječima tužitelj Dermot Groom na početku haaškog suđenja generalu Ratku Mladiću optuženom za genocid u BiH. "Prije četiri dana prošlo je dvadeset godina otkad je Ratko Mladić postao zapovjednik vojske Republike Srpske ... Toga dana Mladić je počeo u punoj mjeri sudjelovati u kriminalnom pothvatu koji je već trajao. Toga dana preuzeo je zadaću ostvarenja zločinačkih ciljeva etničkog čišćenja velikog dijela Bosne vojnim putem. Toga dana počeo je izravno sudjelovati u teškim zločinima", kazao je tužitelj, kako ga prenose inozemni mediji. Mladićeva ruka bila je u svim zločinima koje su njegove snage počinile nad tisućama građana BiH samo zato što nisu bili srpske nacionalnosti, kazao je tužitelj.

FRANKFURT

Njemačka policija počela je u srijedu ispred sjedišta Europske središnje banke (ECB) mirno uklanjati protukapitalističke prosvjednike iz pokreta "Blockupy Frankfurt" koji planiraju četverodnevni prosvjed nazvan Dani otpora. Uklonjeno je 200-tinjak prosvjednika koji se protive oštroj štednji koju propisuju međunarodne novčarske ustanove i napose Njemačka, vodeća članica Eurospke unije i arhitektica mjera za izlazak iz krize eurozone koje proizvode masovno osiromašenje u prezaduženim članicama poput Grčke, Španjolske, Irske te Italije. Prosvjednici su se oglušili o zahtjev lokalnih vlasti da uklone kamp pred sjedištem ECB-a u Frankfurtu, financijskoj prijestolnici Europske unije.

SARAJEVO

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je kako je novi dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jedini izlaz iz financijske krize u kojoj se njegova zemlja nalazi. Uoči početka novog kruga pregovora s predstavnicima MMF-a o mogućoj financijskoj pomoći Bosni i Hercegovini Bevanda je za lokalne medije u srijedu kazao kako su zapravo problemi na entitetskim razinama, jer ni Federacija BiH ni Republika Srpska nisu u stanju izmiriti dospjele kreditne obveze koje za narednu godinu iznose oko 350 milijuna konvertibilnih maraka (oko 175 milijuna eura).

LJUBLJANA

Tempiranje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom i različito gledanje na problem hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci, po ocjenama slovenskog tiska koji je pratio susret premijera Milanovića i Janše u Mariboru, detalji su koji otkrivaju moguće zaplete u odnosima. "Čini se da će koegzistencija Zagreba i Ljubljane idućih mjeseci biti znatno neizvjesnija i nepredvidljivija od one na koju smo se bili navikli", zaključna je ocjena iz komentara mariborskog dopisnika "Dela" Roka Kajzera. On primjećuje da je u Mariboru izostala visoka diplomatska retorika, karakteristična za susrete bivših premijera Jadranke Kosor i Boruta Pahora, kad su odnosi ocjenjivani "prijateljskima" i vrlo dobrima. "Sada su na vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji političke opcije koje nisu s velikim entuzijazmom gledale na ekspresno rješavanje graničnog i ostalih neriješenih pitanja koje je započeo prijašnji, ponešto kičasti tandem. No, da nije bilo toga što je dogovoreno u vrijeme ranijih vlada, susret novih premijera u Mariboru odvijao bi se u prilično drugačijim okolnostima", navodi list, podsjećajući da je granični prijepor ipak riješen dogovorom o arbitraži, čime je prekinuta blokada hrvatskog pristupnog procesa koji se sada zaključuje.

DEN HAAG

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY), nakon Twittera otvorio je i profil i na Facebooku na kojem se može pratiti njegov rad, objavio je Haaški sud. "Pozivamo korisnike na naše stranice na kojima ćemo javnosti prenositi aktivnosti suda na zanimljiv i informativni način", navodi Sud. Informacije o radu suda u obliku video materijala i videa nudit će se na engleskom jeziku te kombinaciji bošnjačkog, hrvatskog i srpskog jezika, navodi se u priopćenju.

ZAGREB

Jedan od dvaju brodova, koji su prošli tjedan zaustavljena i uništena na području delte Nigera zbog krađe više od 1,3 milijuna barela sirove nafte, plovio je od kolovoza 2006. do veljače 2010. godine pod hrvatskom zastavom, nakon čega mu je promijenjen status i od tada je plovio pod zastavom Sveti Vincent i Grenadini, javlja u srijedu ThisDay. Na oba broda nalazila su se 22 člana posade, svi iz Gane, a dvojica kapetana su iz Nigerije. Brod "MT Ane" izgrađen je 1986. godine i registriran kod Međunarodne pomorske organizacije (IMO) kao teretni brod. "MT Ane" i "MT Oxo", drugi brod umiješan u krađu sirove nafte, uništena su nakon presretanja po nalogu nigerijskog Ministarstva obrane.

MOSTAR

Ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine Damir Hadžić odbacio je optužbe da je tijekom razgovora s hrvatskim ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem usuglasio izgradnju autoceste na Jadransko-jonskom koridoru kojim bi se općina Neum podijelila na dva dijela i prometno izolirala, objavili su u srijedu tiskani mediji u BiH. "Neosporna je činjenica da mi Neum ne želimo na bilo koji način izolirati. Uglavnom ponavljamo da rješenja poput izgradnje Pelješkog mosta, izgradnje tunela ispod Neuma, apsolutno ne dolaze u obzir", rekao je ministar Hadžić u utorak u Neumu nakon susreta s tamošnjim načelnikom općine Živkom Matuškom. Pri tome je ministar Hadžić dodao da će BiH postići takav dogovor s Hrvatskom koji bi uvažio interese obiju država i općine Neum.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙