FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 16. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

DEN HAAG

Suđenje bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid u Bosni i Hercegovini, počelo je u srijedu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u Den Haagu. Mladić (70), koji je optužen za genocid počinjen pokoljem tisuća muslimanskih muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995., progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH, višegodišnju opsadu i teror stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce, pojavio se u sudnici ICTY-a i nakratko zapljeskao sucima.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama i šef talijanske vlade Mario Monti ocjenjuju da je potrebno još više stimulirati gospodarski rast i zapošljavanje u Europi, objavio je u utorak ured američkog predsjednika po završetku razgovora dvojice dužnosnika uoči summita G8. Obama i Monti "razgovarali su o sadašnjoj gospodarskoj situaciji u Europi te su se složili oko potrebe intenziviranja napora u poticanju gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta", objavila je Bijela kuća u priopćenju. Summit G8 predviđen je u Camp Davidu za petak i subotu, a u nedjelju i ponedjeljak slijedi summit NATO-a u Chicagu. Sudjelovanje Italije u ISAF-u u Afganistanu također je bila tema razgovora dvojice čelnika, objašnjeno je iz ureda američkog predsjednika.

FRANKFURT

Njemački ministar financija Wolfgang Schauble ocijenio je u srijedu "da se ne može ponovno pregovarati" o programu EU, ECB-a i MMF-a za Grčku koji predviđa pomoć u zamjenu za mjere štednje. "To je program pomoći pripremljen vrlo minuciozno i o njemu se ne može ponovno pregovarati", kazao je on na radio postaji Deutschlandfunk, dan nakon neuspjeha pregovora oko formiranja nove vlade u Grčkoj što zahtijeva nove parlamentarne izbore u lipnju. "Grčka mora biti spremna prihvatiti pomoć" koja joj je predložena, kazao je on. "Oni koji osvoje izbore morat će odlučiti prihvaćaju li te uvjete ili ne", dodao je on. Schauble je istaknuo da Europljani žele da Grčka ostane u euro zoni, ali da to ovisi o "suverenoj odluci grčkog naroda".

MOSKVA

Kamp aktivista ruske oporbe protiv predsjednika Vladimira Putina, postavljen više od tjedan dana u parku u središtu Moskve, evakuirale su snage reda u srijedu ujutro a dvadesetak osoba je privedeno, objavila je ruska policija. Sud u glavnom gradu, pod pritiskom građana koji su se žalili na buku, naredio je u utorak evakuaciju kampa u parku Šistije Prudi, organizirana radi prosvjeda protiv represije oporbe blizu Kremlja 6. svibnja, uoči proglašenja Putina za predsjednika. Policija je zatražila od aktivista da napuste park. "Sve se odvijalo relativno mirno, bez pravog fizičkog otpora, većina je razumjela što tražimo od njih", izjavio je policijski dužnosnik na ruskoj televiziji. Tijekom operacije privedene su 23 osobe, dodao je Jurij Zdorenko.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙