FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Građani različito o prijedlogu naplate ulaska u centar Zagreba

Autor: mbuj
ZAGREB, 15. svibnja 2012. (Hina) - Istraživanje i rasprava o ideji Fakulteta prometnih znanosti da se naplaćuje ulazak automobila u samo središte Zagreba pokazali su da građani vrlo različito reagiraju na taj prijedlog o kojem grad Zagreb uskoro treba donijeti odluku.

"Reakcije građana bile su vrlo različite, ali to je mjera koja uvelike doprinosi čistijem i boljem životu građana u središtu grada", izjavila je večeras članica gradske uprave Jadranka Veselić-Bruvo na završnom događanju međunarodnog četverogodišnjeg EU projekta Civitas Elan, koji se provodio u organizaciji Grada Zagreba kao lokalnog koordinatora, zajedno s partnerima Ljubljanom, Gentom, Portom i Brnom.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Veselić Bruvo rekla je kako će sve rezultate tog projekta, od načina bicikliranja u gradu do eventualnog daljnjeg istraživanja naplate u najuži centar grada i još čitavog niza drugih mjera implementirati u razvojnu Strategiju grada Zagreba To su tek zadaci koji nam predstoje, rekla je.

Veselić-Bruvo podsjetila je kako je projekt Civitas Elan počeo 15. rujna 2008., s ciljem boljeg života građana u gradovima, a koji se prvenstveno postiže održivim prometom - čistijim oblicima kretanja i korištenjem energetski učinkovitijih vozila. "Vjerujem da smo projektima koje realiziramo i koje ćemo tek realizirati to i postigli", ustvrdila je.

Ocijenila je kako su projektom Civitas Elan najviše profitirali u umrežavanju i suradnji te bazi podataka s mrežom europskih gradova te s građanima, stručnom i znanstvenom javnošću i nevladinim udrugama.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknula je kako je to bio prvi veći projekt Grada Zagreba što se tiče povlačenja sredstava iz EU fondova koji su ostvarili s drugim gradovima EU-a, te da je na taj način Zagreb ušao i u mrežu europskih gradova i dobio snage i potencijala tražiti nove partnere, sam nuditi projekt ali i ulaziti u projekte s drugim gradovima.

"Naučili smo da je kvaliteta javnog prijevoza i mobilnost u gradu Zagrebu zapravo perspektiva razvoja grada i da se bez sustavnog rješavanja i bez izrada strategija i dugoročnih planiranja ne može grad Zagreb razvijati", naglasila je. Dodala je kako je zbog toga veseli da je Gradska skupština nedavno prihvatila i zajednički sporazum Zagreba i Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije o jednotarifnoj uniji odnosno intermodalnom prijevozu koji će bolje povezati regiju i pružiti više mogućnosti i za građane. Posebna vrijednost tog projekta jest, kako je rekla, to što su prijedlozi građana postali njegov sastavni dio.

Završna faza projekta Civitas Elan obilježen je serijom okruglih stolova u prostoru ZgForuma, a večeras su predstavnici partnera - Zagrebačkog holdinga - podružnice ZET i Čistoća, nevladinih udruga Odraz i Bicikl, HŽ-Infrastrukture i Fakulteta prometnih znanosti iznijeli što su naučili u tom projektu i što od tog projekta očekuju u idućom razdoblju.

(Hina) xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙