FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seminar "Ideja nacionalne države - Izraelsko iskustvo"

Autor: vkla
ZAGREB, 26. travnja 2012. (Hina) - Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Yossi Amrani otvorio je u četvrtak na Zagrebačkom sveučilištu akademski seminar "Ideja nacionalne države - Izraelsko iskustvo" povodom skorašnje proslave 64. godišnjice utemeljenja Države Izrael, na kojem su o tom pitanju govorili ugledni izraelski i hrvatski intelektualci.

"Izrael slavi 64. godišnjicu osnivanja i još uvijek se vode rasprave o njegovom identitetu", kazao je u uvodnom govoru veleposlanik Amrani, ocijenivši da je "Hrvatska također još jedan takav slučaj" s obzirom da je vrlo mlada država.

"Osnovali smo Izrael kao državu židovskog naroda", kazao je Amrani, dodavši da proces definiranja identiteta izraelske države ne prestaje te da se stalno propituje.

Dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek osvrnuo se na veleposlanikou ocjenu o sličnostima između obje zemlje u procesu izgradnje države i istaknuo da su obje niknule u teškim uvjetima, "Izrael prije 64, a Hrvatska prije 21 godinu".

"Nacionalni identiteti sežu duboko u prošlost, ali je u oba slučaja problem bio stvaranje države u vrlo teškim uvjetima", istaknuo je Zakošek i podsjetio da u hrvatskom susjedstvu još uvijek traju procesi izgradnji država. Izrazio je želju za jačanjem suradnje na svim područjima i uvjerenje da Hrvatska može puno naučiti iz rasprava o izraelskom iskustvu.

Dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras najavio je za sljedeću školsku godinu pokretanje punog programa judaistike na tzv. trodjelnom odsjeku za hungarologiju, turkologiju i judaistiku.

"To je naš doprinos 64. obljetnici Države Izrael", rekao je Boras.

Profesor Daniel Gutwein, s Odjela za povijest židovskog naroda sveučilišta u Haifi, kazao je da u "u ovoj eri globalizacije raste protivljenje konceptu nacionalne države" jer se smatra da je "nacionalizam nešto što pripada prošlosti".

"Cionizam, kao duboki građanski nacionalizam, bio je pokretačka snaga modernizacije", poput europskih nacionalnih pokreta u 19. stoljeću, ocijenio je Gutwein i dodao da je "Izrael još uvijek u fazi nacionalne države", poput država na Bliskom istoku i Balkanu.

"Ideja nacionalizma je politička solidarnost, tj. socijalna država", istaklnuo je Gutwein, zaključivši da je "intelektualna kolonizacija te nametanje društvenih ili ekonomskih mehanizma uvijek izvor tragedije".

Profesor Yair Hirschfeld, jedan od ključnih arhitekata sporazuma iz Osla 1993. između Izraela i Palestinaca, zagovornik je rješenja o dvjema državama, izraelskoj i palestinskoj. Prema njegovim rječima, od ključne je važnosti "gospodarski osnažiti Palestince" koji su, kako je rekao, "egzistencijalno ugroženi", te ponovo vratiti težinu i važnost mirovnom procesu. Također smatra da bi Palestinci trebali osnažiti ideju izgradnje države koja je, doduše, zaživjela u Gazi, ali ne i kod ostalih Palestinaca.

Na upit kako Arapsko proljeće utječe na bliskoistočni mirovni proces, Hirschfeld je ocijenio da je "kratkoročno govoreći, oslabio poziciju palestinskog predsjednika Abu Abasa".

Izraelski i hrvatski sudionici akademskog seminara najavili su predavanja i o pravu, gospodarstvu te mogućnostima suradnje između Izraela i Hrvatske.

(Hina) xvk ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙