FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eskalira štrajk glađu u izraelskim zatvorima

Autor: ztre
GAZA, 11. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Stotine Palestinaca koji štrajkaju glađu u izraelskim zatvorima zbog teških uvjeta života u tim institucijama poručili su u petak da neće popustiti i da neće uzimati ni vitamine niti potražiti pomoć u zatvorskim klinikama.

"Kunemo se da nećemo popustiti. Mi smo potencijalni mučenici. Ili ćemo živjeti u dostojanstvu ili umrijeti", poručili su organizatori prosvjeda u pismu koje je na prosvjedu pročitao predsjednik Hamasove vlade u pojasu Gaze Ismail Hanija.

U štrajk glađu 17. travnja stupilo je 1600 zatvorenika od ukupno 4800, tražeći bolje uvjete života u zatvorima, ukidanje boravka u samicama i više posjeta obitelji. Protive se i izraelskoj politici neograničenog pritvora militanata bez optužnice.

Sudbina štrajkaša zabrinula je mnoge Palestince, koji svakodnevno prosvjeduju na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze u znak potpore, dok političari upozoravaju da bi se Izrael mogao suočiti s novim nasiljem umre li neki zatvorenik od gladi.

Izrael je objavio da svi zatvorenici dobivaju odgovarajuću medicinsku skrb, uključivo u civilnim bolnicama bude li potrebno, u skladu sa zahtjevom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je izrazila zabrinutost za zatvorenike.

"WHO je iznimno zabrinut za zdravlje više od 1600 zatvorenika" koji štrajkaju glađu, stoji u priopćenju WHO-a objavljenom u Jeruzalemu, uz napomenu da Izrael mora "osigurati trenutačni i odgovarajući pristup medicinskoj skrbi za zatvorenike koji štrajkaju glađu". ali da se "nikakvo liječenje ili zahvat ne smiju priimijeniti bez njihovog dopuštenja", pri čemu se misli na mogućnost pokušaja prisilnog hranjenja štrajkaša.

(Hina) xzt ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙