FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 15. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

TEZNO - Najviši hrvatski politički dužnosnici - predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik vlade Zoran Milanović i predsjednik Sabora Boris Šprem - položili su u utorak vijenac i poklonili se žrtvama hrvatskih građana ubijenih u svibnju 1945. u slovenskom mjestu Tezno kod Maribora. Trojica predsjednika uz položeni vijenac zapalili su i svijeću te se na čelu izaslanstva od 20-ak ljudi, među kojima su bili potpredsjednici Sabora i članovi Saveza antifašističkih boraca Hrvatske poklonili pred spomenikom koji obilježava vjerojatno najveću masovnu grobnicu žrtava hrvatskog križnog puta. "Došli smo se ovamo pokloniti žrtvama križnog puta, osobito svima onima koji su bez krivnje i bez suda izgubili živote" rekao je u kratkoj izjavi za novinare u Teznom predsjednik Josipović. Premijer Milanović podsjetio je da je Tezno, prema onome što se zna, najveća masovna grobnica gdje je likvidirano i zakopano više tisuća ljudi.

Predsjednik Sabora Šprem kazao je da se desetljećima prešućivala istina o žrtvama križnog puta i ocijenio da je vrijeme da se preispita zakon o blagdanima i radnim danima i da se spomen dan obilježi na drukčiji, primjereniji način.

PARIZ - Francois Hollande položio je u utorak svečanu prisegu i postao novi francuski predsjednik, prvi socijalist na toj dužnosti od Francoisa Mitteranda. Dosadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy pozdravio je Hollandea na stubama Elizejske palače i odveo ga unutra gdje mu je predao tajne nuklearne šifre i ostale tajne dokumente, a onda je pred četiri stotine gostiju održana kratka svečanost polaganja prisege. Hollande u utorak već putuje u Berlin na prvi sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako golemi gubitak banke JPMorgan Chase & Co pokazuje potrebu reforme Wall Streeta i upozorio da bi ista pogreška u manje stabilnoj banci zahtijevala vladinu intervenciju. "JPMorgan je jedna od najbolje vođenih banaka. Njezin čelnik Jamie Dimon jedan je od naših najpametnijih bankara, a ipak je izgubio više od dvije milijarde dolara", rekao je Obama u emisiji The View televizije ABC koja je objavila transkript. Reforma wall Streeta jedno je od važnijih Obaminih postignuća u zemlji, ali u provođenju te reforme nailazio je na veliki otpor.

ZAGREB - Suđenje bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid u Bosni i Hercegovini, trebalo bi započeti u srijedu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u Haagu, a neizvjesnost oko njegova početka unijela su dva zahtjeva obrane za odgodom početka suđenja. Mladićeva obrana proteklih je nekoliko dana podnijela dva zahtjeva za odgodom početka suđenja. U prvom podnesenom u petak traži odgodu suđenja zbog navodne pristranosti člana sudskog vijeća Alphonsa Oriea čije izuzeće traži a u drugom zahtjevu podnesenom u ponedjeljak traži odgodu za šest mjeseci tvrdeći da tužiteljstvo nije na vrijeme predalo sve dokaze obrani. Sudsko se vijeće nije očitovalo ni o jednom zahtjevu.

SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini zabilježen je određeni napredak u proteklim mjesecima no stanje u toj zemlji i dalje je složeno i nisu ispunjene pretpostavke za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR), stoji u redovitom šestomjesečnom izvješću visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka pripremljenom za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Lokalni mediji u BiH su u utorak kada Inzko u New Yorku i službeno podnosi ovo izvješće prenijeli kako visoki predstavnik cijeni da u zemlji "i dalje postoji dinamika nacionalističke politike i spremnost nekih za osporavanje mirovnog (Daytonskog) sporazuma, posebice suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH". Inzko pri tom izrijekom upozorava na političare iz Republike Srpske s posebice na entitetskog predsjednika Milorada Dodika koji BiH redovito naziva "državnom zajednicom a RS državom jednog konstitutivnog naroda".

BRUXELLES - Pomorske snage EU-a (EU NAVFOR) u sklopu operacije Atalanta po prvi put su napale cilj na obali Somalije koji je služio gusarima za opskrbu, pri čemu nije bilo ljudskih žrtava, objavio je EU NAVFOR na svojoj internetskoj stranici. Cilj je napadnut iz zraka a napad je izveden u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1851, odlukom Europskog vijeća 23. ožujka o tome da se mogu napasti ciljevi na kopnu koji služe za opskrbu i djelovanje gusara te uz punu potporu prijelaznih vlasti Somalije, stoji upriopćenju. Niti u jednom trenutku akcije europske snage nisu stupile na somalsko tlo, dodao je admiral.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙