FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački RWE mogao bi se povući iz projekta Nabucco

Autor: gple
BERLIN, 14. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Njemački energodistributer RWE objavio je u ponedjeljak da bi se mogao povući iz problemima opterećenog projekta gradnje plinovoda Nabucco, koji bi trebao smanjiti europsku ovisnost o ruskom plinu.

"Proučavamo projekt kako bismo utvrdili poštuju li se i dalje naši komercijalni i strateški ciljevi", kazala je za AFP glasnogovornica njemačkog poduzeća, djelomično potvrdivši izvješće njemačkog tjednika Der Spiegel.

U drugoj polovini travnja mađarska naftna i plinska grupa MOL objavila je da želi prodati svoj udio u projektu i da će ga prestati financirati zbog ozbiljnih dvojbi u vezi s upravljanjem i strukturom, te s nabavom plina.

Cilj je Nabucca smanjiti ovisnost Europse o ruskom plinu gradnjom cjevovoda za prirodni plin na potezu od Turske do Austrije.

MOL, austrijska plinska i naftna grupa OMV, bugarski Bulgargaz, rumunjski Transgaz, turski BOTAS i njemački RWE potpisali su sporazum o suradnji na tom projektu u listopadu 2002.

Plinovod bi trebao transportirati 31 milijardu prostornih metara plina godišnje od Kapijskog mora do Austrije preko Turske, Bugarske, Rumunjske i Mađarske, počevši od druge polovine 2017.

Projekt podupire Europska unija a konkurira ruskom plinovodu Južni tok. Opterećen je brojnim problemima, uključujući nedostatak mogućih dobavljača.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙