FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi krediti za gradnju autocesta u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 19. travnja 2012.(Hina) - Europska investicijska banka (EIB) odobrit će Bosni i Hercegovini kredit od 166 milijuna eura koji će biti upotrijebljen za nastavak gradnje autoceste na koridoru V c, prenosi u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz".

List navodi kako bi kreditni sporazum trebao biti parafiran narednog tjedna u Luxembourgu nakon dodatnih finalnih pregovora između predstavnika ministarstava financija BiH i Federacije BiH te EIB-a.

Kredit bi trebao biti odobren na razdoblje od 25 godina uz petogodišnje grace razdoblje te uz kamatnu stopu tek nešto veću od jedan posto.

Kredit bi bio iskorišten za gradnju dionice autoceste južno od Sarajeva u pravcu Mostara u dužini od oko 30 kilometara te za dionicu od graničnog prijelaza s Hrvatskom kod Svilaja pa do Odžaka.

Sredstva bi trebala postati operativna nakon provedene procedure odobravanja u samoj BiH koja može trajati od devet do 12 mjeseci.

Vlada Republike Srpske istodobno je izvijestila kako je od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) dobila potvrdu da joj je odobren kredit od 150 milijuna eura koji bi se koristio za gradnju dionice autoceste između Banje Luke i Doboja.

Ugovor o tom kreditu treba biti potpisan u Banjoj Luci 26. travnja, a namijenjen je gradnji dionice autoceste u dužini od 37 kilometara između Prnjavora i Doboja. Procjena je kako bi radovi na ovoj dionici mogli trajati tri godine.

Iz EBRD-a ocjenjuju kako je gradnja autoceste između Banje Luke i Doboja važna jer ta prometnica predstavlja važnu poveznicu između koridora V c i graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske kod Gradiške.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙