FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 12. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BERLIN

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu kako vjeruje da je moguće ostvariti "stabilno partnerstvo" s novoizabranim francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, čijeg je suparnika Nicolasa Sarkozyja podržavala. Na pitanje o "mogućem stabilnom partnerstvu s novim francuskim predsjednikom", Merkel je kazala: "Da, u to vjerujem, jer znamo od osnivanja SR Njemačke da je dobar francusko-njemački odnos vrlo važan za obje zemlje". Merkel je tu izjavu dala u redovitom tjednom obraćanju javnosti ureda kancelarke na internetu. Prije susreta s Hollandeom u utorak popodne u Berlinu, Merkel je istaknula da se "radi o susretu upoznavanja. No, mislim da će iz toga ispasti dobar posao na suradnji". Francois Hollande bit će primljen s najvišim vojnim počastima. Na programu Hollandeova boravka u Berlinu su radna večera i tiskovna konferencija.

KIJEV

Više od 2000 Ukrajinaca sudjelovalo je u subotu na kongresu oporbe na otvorenom u Kijevu prosvjedujući protiv režima predsjednika Viktora Janukoviča te zahtijevajući oslobađanje zatočenih oporbenih čelnika, posebice bivše premijerke Julije Timošenko. Prosvjednici su se okupili na trgu u središtu grada na poziv nekoliko oporbenih stranaka među kojima Sveukrajinskog saveza kojem pripada Timošenko, koja se nalazi na služenju sedmogodišnje zatvorske kazne. Timošenko je ovaj tjedan prebačene iz zatvora u bolnicu zbog hernije diska. Skupu je prisustvovala i Evgenija Timošenko, kći bivše premijerke. Oporbeni čelnici otkrili su tom prigodom zajednički plan djelovanja prije parlamentarnih izbora od 28. listopada, koje Zapad smatra testom za ukrajinsku vlast, kritiziranu zbog nazadovanja demokracije u toj zemlji.

SUBOTICA

Hrvatski i srbijanski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i Dušan Petrović najavili su u subotu u Novome Sadu da će se zauzeti za unapređenje robne razmjene u području poljoprivrede, koja sada između dvije zemlje iznosi oko 200 milijuna eura godišnje, kao i za realizaciju projekata zajedničkoga nastupa na trećim tržištima. Dvojica ministara sastala su se uoči otvorenja 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novome Sadu. Srbijanski ministar je izjavio da je "uravnotežena robna razmjena od 200 milijuna eura dobra osnova za dalje unapređenje suradnje dvaju ministarstava, ali i realizaciju obostrane zainteresiranosti za nastup na trećim tržištima", prenijela je agencija Beta. "Zajedno možemo nastupiti na trećim tržištima, na isti onaj način kao što smo činili tijekom dvadesetog stoljeća", rekao je Petrović i ocijenio da to mogu biti ozbiljne prednosti poljoprivrede obiju zemalja.

SARAJEVO

Prijepori oko proračuna Bosne i Hercegovine za 2012. godinu dodatno su zaoštrili odnose u vladajućoj koaliciji u toj zemlji koju predstavlja teškom mukom sklopljeni labavi savez šest političkih stranaka, ocjena je koju u subotu prenose mediji u toj zemlji. Nakon poziva predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da se Stranku demokratske akcije (SDA) "izbaci" iz vladajuće koalicije zbog činjenice da su njeni zastupnici u parlamentu BiH ovog tjedna glasovali protiv proračuna kakvoga je predložilo Vijeće ministara BiH, iz Socijaldemokratske partije (SDP) i HDZ BiH stigle su naznake kako im ta zamisao nije strana no u SDA su odlučni istrajati na svojim stajalištima čak i ako to znači prelazak stranke u oporbu. "Ako SDA ne prihvati proračun tada je potpuno logično da prelazi u oporbu čime šestorka postaje petorka. To postaje vrlo jasna i realna slika", izjavio je potpredsjednik SDP BiH Damir Hadžić kako ga u subotu citira "Dnevni avaz".

CIJERUK

Spasioci su u subotu počeli vaditi posmrtne ostatke iz trupa ruskog putničkog zrakoplova Suhoja koji se srušio na probnom letu u srijedu u Indoneziji s pedesetak putnika, dok su se ruski stručnjaci pridružili istrazi o uzrocima nesreće. Probni let bio je dio međunarodne turneje tijekom koje je zrakoplov Suhoj superjet 100 trebao imati pokusne letove u Kazahstanu, Pakistanu, Mianmaru, Laosu i Vijetnamu. Zrakoplov se srušio na brdu Salaku, ugaslom vulkanu čiji je vrh na 2211 metara visine, 80 km od Džakarte. Prvih šest vreća s tijelima prebačeno je u zračnu luku Halim pokraj Džakarte, kazao je dužnosnik za sigurnost u bazi Cijeruk, blizu mjesta gdje je letjelica pala. Tijela su potom prebačena u bolnicu Kramat Jati u Džakarti gdje čeka više desetaka obitelji.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙