FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 12. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

DEN HAAG

Obrana Ratka Mladića traži da nizozemski sudac Alphons Orie, koji predsjedava suđenjem bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba, bude izuzet zbog svoje "pristranosti", te da početak suđenja predviđena za srijedu bude odgođen, saznaje se u subotu iz ICTY-a. "Obrana s poštivanjem traži izuzeće suca Orieja kako bi se uspostavio integritet suđenja", naveo je Branko Lukić, Mladićev odvjetnik, u zahtjevu objavljenom na internetskim stranicama Haaškog suda (ICTY). Po Mladićevoj obrani, sudac Orie, koji je predsjedao i pripremama za suđenje, ne može biti nepristran jer je u prošlosti već donosio presude protiv nekoliko časnika vojske bosanskih Srba podređenih Mladiću. U zahtjevu od 41 stranice, obrana isto tako smatra da sudac ne može biti nepristran jer je iste nacionalnosti kao i nizozemski vojnici koji nisu uspjeli zaštititi muslimane u Srebrenici, koje su 1995. usmrtile srpske snage u BiH pod vodstvom Ratka Mladića. Obrana stoga traži od suda da odgodi početak suđenja predviđena za srijedu ujutro dok ne ispita njezin zahtjev i donese odluku.

CARACAS

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez vratio se u noći na subotu s Kube u Caracas i objavio "kraj i uspjeh" liječenja karcinoma. "Moram vas izvijestiti da je posljednjih dana s uspjehom završio ciklus zračenja", rekao je Chavez u zračnoj luci u Caracasu, u obraćanju naciji koje su prenosili radio i televizija. Chavez (57) je prošle godine prošao dvije operacije uklanjanja tumora, potom kemoterapiju i zračenje. Nikada nije rekao koju vrstu karcionoma ima kao ni prognozu. Predsjednički izbori u Venezueli održavat će se 7. listopada.

CHICAGO

Šogor Jennifer Hudson proglašen je krivim u petak u Chicagu za ubojstvo majke, brata i nećaka američke glumice i pjevačice u listopadu 2008. Po izlasku sa suda Jennifer Hudson, vidno potresena tijekom donošenja presude, nije željela odgovarati na pitanja novinara, ali je je sutkinja Anita Alvarez izjavila da je obitelj rasterećena i zahvalna. "Bio je to okrutan zločin, počinjen hladnokrvno, nečovječna egzekucija tri osobe, među kojima 7-godišnjeg dječaka koji se upravo vraćao iz škole. Jako smo zadovoljni presudom", kazala je ona. "Ova presuda ne može im vratiti njihove najbliže ali se nadamo da će im pomoći da okrenu stranicu". Odvjetnica obrane je pak najavila da će se žaliti na odluku suda.

Balfouru prijeti u najmanju ruku doživotni zatvor.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙