FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Granična policija BiH u štrajku od 30. travnja?

Autor: rmav
SARAJEVO, 23. travnja 2012.(Hina) - Pripadnici granične policije Bosne i Hercegovine stupit će u štrajk 30. travnja, ukoliko predsjedništvo BiH prihvati prijedlog proračuna što ga je izradilo vijeće ministara i koji podrazumijeva i smanjenje plaća svima koji ju primaju iz državnog proračuna, najavila je u ponedjeljak sindikalna udruga koja okuplja zaposlene u graničnoj policiji.

Štrajkaški odbor koji je već osnovan pojasnio je kako će štrajk početi 30. travnja u 12 sati.

Članovi odbora ocijenili su kako je prouzakonit proračun od 950 milijuna konvertibilnih maraka koliko je predložilo Vijeće ministara.

Sindikat granične policije BiH drži kako taj proračun predstavlja tešku povredu radno-statusnih prava njihovih članova, jer predviđa smanjenje plaće za 4,5 posto te iznosa namijenjenog toplom obroku.

Sindikat graničnih policajaca osudio je i izjave državnih dužnosnika za koje tvrde da su "bahate i omalovažavajuće".

Pri tom su izrijekom pomenuli ministra financija Nikolu Špirića, koji je kazao kako štrajkovima nema mjesta jer svi koji primaju plaću iz proračuna moraju biti sretni što će uopće zadržati posao.

Špirića su sindikalisti graničnih policajaca opisali kao "jednog od napohlepnijih dužnosnika", optuživši ga za stjecanje imovinske koristi pod sumnjivim okolnostima.

Ranije je najavljeno da bi se predsjedništvo BiH do kraja ovog tjedna trebalo očitovati o predloženom proračunu.

Predsjednik predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je kako ga neće podržati, a hrvatski član državnog vrha Željko Komšić izjavio je kako će njegova odluka ovisiti o tome hoće li se osigurati da plaće budu smanjenjene ne samo običnim zaposlenicima nego i izabranim dužnosnicima na državnoj razini.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙