FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjedništvo BiH preglasavanjem donijelo proračun BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 27. travnja 2012. (Hina) - Dvojica članova Predsjedništva BiH donijeli su većinom glasova proračun institucija BiH za 2012. godinu u iznosu od 950 milijuna konvertibilnih maraka, dok je protiv bio predsjedatelj kolektivnog šefa države, bošnjački član Bakir Izetbegović (SDA).

Na hitno sazvanoj sjednici u petak u Sarajevu član Predsjedništva Nebojša Radmanović iz SNSD-a i Željko Komšić iz SDP-a BiH su poduprli proračun u iznosu od 950 milijuna maraka (oko 475 milijuna eura). Iako je prethodno najavljivao da će biti protiv prijedloga, proračun je podržao Komšić nakon što su sinoć o tome dogovor postigli čelnici SNSD-a Milorad Dodik i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija. Usvajanje bez suglasnosti Izetbegovića će, kako se procjenjuje, dodatno zakomplicirati odnose u šestočlanoj državnoj koaliciji

Predsjedništvo BiH je, međutim, u odnosu na nacrt proračuna kojega je dostavilo Vijeća ministara BiH, zaključilo da neće biti najavljenog smanjenja plaća zaposlenima u institucijama BiH te da u ovoj godini neće biti prijama novih zaposlenika u državnim institucijama BiH.

Pokrenuta je inicijativa da se provedu uštede tako da bi se svim zaposlenima u institucijama BiH, uključujući i izabrane i imenovane osobe, ukinule naknade za rad u svim povjerenstvima, upravnim odborima i drugim tijelima u institucijama BiH.

Vijeće ministara BiH predložilo je proračun za 2012. godinu u iznosu od 950 milijuna, no SDA smatra kako je riječ o nedovoljnom iznosu jer on ne može podmiriti potrebe funkcioniranja nekih od ključnih državnih institucija uključujući i policijske agencije na državnoj razini.

Zbog najavljenog smanjenja plaća od 4,5 posto, koje bi uslijedilo kao ishod planiranih proračunskih ušteda, sindikat granične policije BiH već je bio zaprijetio kako će njegovi članovi 30. travnja stupiti u štrajk ako Predsjedništvo BiH podrži prijedlog Vijeća ministara.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙