FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Geoportal Zagrebačke infrastrukture prostornih podataka

Autor: aspa
ZAGREB, 10. svibnja 2012. (Hina) - Geoportal Zagrebačke infrastukture prostornih podataka predstavljen je danas a riječ je o internetskom portalu na adresi https://geoportal.zagreb.hr , koji omogućuje pristup službenim prostornim informacijama grada Zagreba poput prostornih planova, katastarskih podataka, zonama komunalnog doprinosa i slično i prvi je takav internetski portal u ovom dijelu Europe.

Kako je naglašeno na današnjem predstavljanju u Gradskoj upravi, ovaj portal usklađen je s INSPIRE direktivom Europske unije te s nacionalnim propisima koji reguliraju ovo područje a nositelji ovog projekta su Grad Zagreb i poduzeće APIS IT d.o.o.

Predstavljajući portal Darko Šiško iz gradske uprave naglasio je da je prednost ovog projekta u odnosu na slične aplikacije poput npr. Googlea Eartha to što sadrži i službene podatke grada Zagreba. Naglasio je da u ovom projektu nije riječ samo o obvezama prema direktivama EU već i obezama prema građanima dodavši da će ovaj portal dovesti do brojnih racionalizacija i ušteda.

Dunja Jurica, predsjednica uprave APIS IT-a napomenula je da je još prije 20 godina počela digitalizacija zagrebačkog katastra a nakon interaktivne karte Grada Zagreba ovaj portal je vrhunac rada u ovom području. Naglasila je da je riječ o jedinstvenom projektu i da je jedan od rijetkih takvih geoportala u Europi.

Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije Grada Zagreba u ime gradonačelnika Milana Bandića istaknuo je da je Zagreb lider u novim tehnologijama u ovom dijelu Europe te da je jedan od rezultata ovaj novi geoportal koji će sada proći i sud građanima koji ga mogu koristiti prez predhodne registracije.

Pozvao je korisnike da svoje sugestije upute gradu kako bi se mogao ovaj projekt poboljšati jer, kako je rekao, građanima je on i namijenjen.

(Hina) xaš ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙