FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 8. svibnja

Autor: smar
ZAGREB, 7. svibnja 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općega servisa vijesti (OSV) Hrvatska za utorak, 8. svibnja:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nazočit će konferenciji "Zagreb+20: Prošlost i budućnost politike održivog razvoja", koju je organizirala Zelene akcije u suradnji s Uredom zaklade Heinrich Böll u Hrvatskoj (9,30 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2). Predviđeno je obraćanje Predsjednika Republike.

ZAGREB - Predstavljanje analitičkog dokumenta "Analiza stanja prava djece i žena u Hrvatskoj" koje organizira Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Hrvatskim saborom (11 sati, Hrvatski sabor, Mala vijećnica, Trg sv. Marka 6). Dokument donosi presjek i nove uvide u dostupne i postojeće podatke o pravima djece i žena, a temeljna mu je svrha pomoći pri izradi novih politika i propisa. Dokument je izradio multidisciplinarni tim Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar na čelu s voditeljicom projekta Andrejom Brajšom Žganec, a uz veliku podršku i pomoć tijela državne uprave Republike Hrvatske. Na predstavljanju će, osim voditeljice projekta, govoriti predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidović, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i recenzentica Marina Ajduković.

SPLIT - Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić u sklopu obilježavanja Europskog tjedna u Splitu sastat će se sa splitsko-dalmatinskim županom Antom Sanaderom te gradonačelnikom Željkom Kerumom (9,30 sati). Veleposlanik Paul Vandoren i potpredssjednik Vlade Branko Grčić održat će predavanje na Ekonomskom fakultetu (14,30 sati). Povodom obilježavanja predstojećeg Dana Europe, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će na otvorenju "Euro gastro festivala-EU28" (16,30 sati, Trg Republike). "Euro gastro festivala-EU28" zamišljen je kao manifestacija na kojoj će se u suradnji s renomiranim hrvatskim kuharima prezentirati nacionalne kuhinje svih država članica Europske unije, među njima i hrvatska nacionalna kuhinja kao gastro-program buduće 28. članice Unije.

ZAGREB - Sjednica saborskoga Odbora za rad i socijalno partnerstvo na čijem će dnevnom redu, između ostalog, biti izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2011. godinu, izvješće o radu pučkog pravobranitelja za 2011. godinu, prijedlog zakona o poticanju zapošljavanja, s konačnim prijedlogom zakona i prijedlog zaključka o stečaju (15 sati, Hrvatski sabor, dvorana Stjepana Radića, Markov trg 6).

ZAGREB - Čitanjem iskaza koje je u istrazi dala Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije po kojoj je afera "Fimi media" dobila ime, na zagrebačkom Županijskom sudu nastavlja se suđenje HDZ-u, bivšem predsjedniku te stranke i premijeru Ivi Sanaderu te ostalim optuženima za izvlačenje novca iz državnih institucija i poduzeća te punjenje HDZ-ovog "crnog fonda". Nevenka Jurak priznala je krivnju, no na suđenje ne želi iznositi obranu i odgovarati na pitanja pa se čitaju iskazi koje je dala USKOK-ovim istražiteljima u istrazi (9,30 sati, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Saslušanjem novih svjedoka nastavit će se suđenje bivšem savjetniku u MUP-u Tomislavu Merčepu, optuženom da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj poljani i dijelom u paviljonu na Zagrebačkome velesajmu naredio nezakonita uhićenja 52 osobe te mučenja i ubojstva 43 civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja od 8. listopada do sredine prosinca 1991. (9,30 sati, Trgovački sud, dvorana 100, Petrinjska 8).

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi početi suđenje bivšem predsjedniku Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivanu Mravku i četvorici rukovoditelja tog javnog poduzeća u "slučaju" Rade Buljubašića. Optužene se tereti da su tog povratnika iz Australije fiktivno zaposlili i priskrbili mu nezakonitu korist veću od 600 tisuća kuna, a svoje poduzeće oštetili za oko 760 tisuća kuna. Buljubašić je navodno četiri godine primao plaću od HEP-a te od te državne tvrtke po povlaštenoj cijeni kupio stan. Suđenje je trebalo početi u veljači, no odgođeno je zbog nedolaska dvojice optuženih Željka Dorića i Antuna Crnića koji su izostanak opravdali zdravstvenim tegobama (9 sati, Zrinjevac 5).

ŠIBENIK - Na Općinskom sudu u Šibeniku počinje suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, optuženom da je 16. kolovoza prošle godine pored otočića Maslinovik, u primoštenskom akvatoriju, svojom motornom jahtom "Santa Maria" usmrtio bračni par iz Italije. U optužnici koju je podignulo Državno odvjetništvo stoji kako je poduzetnik, vozeći prebrzo i preblizu obali, te ne obraćajući pažnju na okolni pomorski promet, pramcem svoga glisera naletio na lijevi krmeni dio trupa jedrilice na kojoj su se nalazili Talijani. Poduzetnik bi se pred Općinskim sudom trebao očitovati o krivnji, a sud bi trebao odlučiti hoće li suđenje biti otvoreno za javnost (10 sati, Općinski sud, Stjepana Radića 81).

PULA - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak u sklopu posjeta Istarskoj županiji, susrest će se sa županom Istarske županije (11 sati, Ured župana, Flanatička 29), a nakon toga će na sa županom i suradnicima održati sastanak čija će tema biti energetska efikasnost i problemi prostornog uređenja u Istarskoj županiji (11,30 sati, sala za sastanke "Mijo Mirković - Mate Balota"). Nakon sastanka, predviđene su izjave za predstavnike medija. Ministar Vrdoljak susrest će se i s gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem i suradnicima (12,40 sati, Komunalna palača, Forum 1) te će obići lokaciju Muzil u pratnji direktora tvrtke Brijuni Rivijera d.o.o Ratomira Ivičića (13,15 sati). U Umagu će susresti s gradonačelnikom Umaga Vilijem Bassanese i suradnicima (17,30 sati, Giuseppe Garibaldi 6).

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnice udruga Autonomna ženska kuća i Ženska kuća sada, Valentina Andrašek i Marijana Zrinka Jegrišnik, potpisat će Ugovor o financijskoj potpori za rad dva savjetovališta – skloništa za žene i njihovu djecu, žrtve nasilja u obitelji (10 sati, zgrada Gradske uprave, Trg S. Radića 1).

ZAGREB - Predstavljanje knjige "Hrvatsko proljeće 40 godina poslije" (14 sati, Filozofski fakultet, Ivana Lučića 3). Nakon uvodnog obraćanja dekana Filozofskog fakulteta Damira Borasa i pročelnika Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Damira Agičića, knjigu će predstaviti Josip Šentija, Antun Vujić te urednik knjige Tvrtko Jakovina.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Milka Ćurković

poslijepodne - Mate Kovačević

navečer - Srebrenka Parlov

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙