FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački izvoz i uvoz u ožujku na rekordnoj razini

Autor: gple
WIESBADEN/ZAGREB, 9. svibnja 2012. (Hina) - Njemački izvoz i uvoz dosegnuli su u ožujku rekordne vrijednosti, izvijestio je u srijedu njemački statistički ured, čiji podaci pokazuju da najveće europsko gospodarstvo uspješno prkosi krizi.

Njemačka je u ožujku izvezla roba i usluga u vrijednosti 98,9 milijardi eura, što je 0,9 posto više nego u prethodnom mjesecu. Na godišnjoj razini porastao je 0,7 posto.

Pritom je izvoz u zemlje eurozone na godišnjoj razini pao 3,6 posto. Izvoz u zemlje izvan Europe poskočio je pak 6,1 posto.

Njemački je uvoz u ožujku porastao 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 81,5 milijardi eura. Na godišnjoj razini uvećan je 2,6 posto. Pritom je uvoz iz eurozone na godišnjoj razini povećan 2,3 posto a iz zemalja izvan Europe za 3,5 posto.

Višak u njemačkoj vanjskotrgovinskoj bilanci time je u ožujku porstao na 17,4 milijarde eura. U prethodnom mjesecu iznosio je 14,9 milijardi a u prošlogodišnjem ožujku 18,8 milijardi eura.

Prilagođen za sezonske i kalendarske čimbenike, iznosio je 13,7 milijardi eura.

U prvom tromjesečju izvoz je na godišnjoj razini porastao 5,8 posto dok je uvoz povećan 4,8 posto. Pritom je izvoz u zemlje eurozone porastao 1,1 posto dok je uvoz u izvaneuropske zemlje poskočio 11,2 posto. Uvoz iz zemalja eurozone uvećan je 5,8 posto dok je onaj iz vaneuropskih zemalja narastao 4,3 posto.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙