FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 13. travnja

Autor: dduk
ZAGREB, 12. travnja 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 13. travnja.

ZAGREB - Predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) potpisat će pismo namjere za provedbu programa Vlade "Dovesti svoju kuću u red". Tim programom nastoji se poboljšati energetsku učinkovitost i smanjiti potrošnju energije u javnim zgradama (11,00 sati, sjedište HZZ-a, Radnička cesta 1).

ZAGREB - Otvara se Međunarodni festival vina i gastronomije "Zagreb Wine Gourmet Weekend" koji traje do nedjelje, 15. travnja. Prema najavama, okupit će 140 izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Na festivalu će biti predstavljeno 200 brendova vrhunskih vina i delicija. (12,00 sati, Gliptoteka HAZU-a, Medvedgradska 2).

ZAGREB - Hrvatska industrija u veljači je zabilježila pad prometa na mjesečnoj razini, a smanjene su i nove narudžbe, dok je rast prometa i narudžbi zabilježen na godišnjoj razini. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupni desezonirani promet industrije u veljači je u odnosu na siječanj pao za 3,5 posto. Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni podaci pokazuju rast prometa industrije za 0,7 posto. Kumulativni podaci za prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pokazuju da je ukupni promet hrvatske industrije porastao za 1,6 posto. Prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi u veljači u odnosu na siječanj bilježi pad narudžbi za 12,6 posto. U odnosu na veljaču 2011. pak narudžbe su porasle za 17,1 posto. Ukupno su u prva dva ovogodišnja mjeseca narudžbe porasle za 23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u veljači je u odnosu na siječanj bio nominalno manji za 1,3 posto, a realno za 2,1 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču 2011., nominalno porastao za 3 posto, a realno za 1,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Na godišnjoj razini, u veljači ove u odnosu na isti mjesec 2011. godine, statistika bilježi nominalni rast prometa u 10 trgovačkih struka. Postotno najviše, za 30,2 posto, porastao je promet motornih vozila, dok je promet u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koje u ukupnoj maloprodaji imaju najveći udio od 38,1 posto porastao 5,9 posto. Maloprodaja je u veljači na godišnjoj razini pala u sedam trgovačkih struka, a postotno najviše u trgovini alkoholnih i drugih pića, za deset posto.

dežurne urednice:

prije podne: Nevenka Brčić

poslije podne: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙