FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak njemačke industrijske proizvodnje u ožujku

Autor: gple
BERLIN/ZAGREB, 8. svibnja 2012. (Hina) - Sezonski prilagođena njemačka industrijska proizvodnja oporavila se u ožujku, poduprta snažnim rastom u sektoru potrošačkih roba, izvijestilo je u utorak njemačko ministarstvo gospodarstva i tehnologije.

Industrijska je proizvodnja u ožujku porasla za 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec. Ministarstvo je ujedno revidiralo podatak za veljaču, koji sada pokazuje osjetno blaži pad proizvodnje, po stopi od 0,3 posto.

Snažan rast zabilježila je u ožujku proizvodnja potrošačkih roba, za 3,4 posto. Početkom proljeća tradicionalno raste i proizvodnja u građevinskom sektoru, koja je u pretprošlom mjesecu poskočila čak 30,7 posto. Time je više nego nadoknađen pad u prethodnom mjesecu, uvjetovan valom hladnoće, tumače u ministarstvu.

Pad proizvodnje zabilježen je u ožujku samo u energetskom sektoru, gdje se proizvodnja smanjila za 1,8 posto.

Na godišnjoj razini njemačka industrijska proizvodnja smanjila se u ožujku za 0,4 posto. U prethodnom mjesecu porasla je za 2,2 posto.

U dvomjesečnom razdoblju koje uključuje veljaču i ožujak i preciziniji je pokazatelj aktivnosti jer isključuje moguće jednokratne faktore, sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u Njemačkoj porasla je za 1,7 posto u odnosu na prethodna dva mjeseca. Izrazitije je porasla proizvodnja investicijskih dobara, za 3,4 posto.

Porasla je i proizvodnja energije, za 8,7 posto, dok je osjetniji pad zabilježen u građevinskom sektoru, gdje se proizvodnja smanjila za 1,9 posto.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙