FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND i SNH: Novinari, pokrenimo se

Autor: Lidija Baković
ZAGREB, 3. svibnja 2012. (Hina) - Sindikat novinara hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas su, na Svjetski dan slobode medija, u Zagrebu održali skup pod nazivom "Novinari, pokrenimo se", poručivši da jedino zajedničkim snagama i solidarnošću mogu nešto promijeniti.

"Poruka današnjeg skupa je novinari probudimo se, mi smo savjest ovog društva i mi oblikujemo javnost kroz javne, ali i privatne medije koji bi trebali imati ulogu novinarstva kao javnoga dobra", rekao je predsjednik HND-a Zdenko Duka ispred Novinarskog doma pred tridesetak okupljenih novinara.

Istaknuo je potrebu promoviranja demokratskih vrijednosti u izvještavanju, manje senzacionalizma i više novinarstva kao javnoga dobra.

Istraživanja organizacija koja štite medijske slobode pokazuju da novinarstvo u Hrvatskoj ne stoji dobro, loš je položaj novinara, radna mjesta su nesigurna, "režu" se plaće i otpuštaju radnici, a za to su, smatra Duka, djelomično sami krivi novinari.

"Ono što mi novinari moramo naći je ekonomski održiv način da novinarstvo kao profesija preživi", rekao je napomenuvši da je u hrvatskom novinarstvu i dalje prisutan utjecaj politike, većina sadržaja ovisi o vlasnicima medija koji često za svoje interese surađuju s političarima i oglašivačima.

Govoreći o javnim servisima, Duka je kazao da želi kvalitetne javne medije, točnu i kvalitetnu javnu televiziju i radio te multimedijalnu i dobru agenciju Hinu, a privatni bi mediji, kao što su Jutarnji list, Večernji list i Novi list, trebali biti savjest društva.

"Da bi to ostvarili moramo raditi zajedno i riješiti kolektivne ugovore i profesionalna pitanja", zaključio je Duka.

Predsjednik SNH-a, Anton Filić istaknuo je da su danas novinari neslobodni, a među najvažnijim problemima naveo je RPO, tzv. "slobodne novinare", kolektivne ugovore na nacionalnoj razini koji često ne funkcioniraju, nepostojanje statuta medija te nemogućnost utjecaja novinara na izbor glavnog urednika.

"Sedma sela bi trebali biti novinari, a ne vlasnici medija i to je ne samo hrvatski nego i svjetski problem koji se u godinama krize pojačava", zaključio je Filić.

Predsjednica ogranka HND-a na HRT-u, Elizabeta Gojan podsjetila je da je današnji Dan slobode medija proglašen zbog ubojstva kolumbijskog novinara i urednika Guillerma Cana, ubijenog 1986. godine zbog zalaganja za raznolikost mišljenja.

Među okupljenima na današnjem skupu bili su neki od radnika Vjesnika, a njihova predstavnica Marijana Matković podsjetila je da će, unatoč gašenju tiskanog izdanja 21. travnja, ustrajati na održavanju web izdanja i učiniti sve da se ono ne ugasi, a od Vlade tražiti da se Vjesnik postavi na drugačijim osnovama.

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja, od 1993., kada ga je proglasila Glavna skupština UN-a, a obilježava se radi podizanja svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

(Hina) xlbak ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙