FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bitno, a ne površno informiranje u medijima

Autor: mihv
STARI GRAD, 4. svibnja 2012. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka rekao je danas na radionici "Mediji i politika" da se jedino većim utjecajem novinara na uređivačku politiku medija mogu očekivati bolji dani za hrvatske novinare i novinarstvo.

"Posljednjih 20-ak godina u Hrvatskoj dominira sustav vrijednosti koji kao uspješne slavi one što su na različite načine stjecali veliki ili nešto manji novac. Radišnost, poštenje, humanost i solidarnost – to su do jučer u Hrvatskoj bile podređene vrijednosti. Takve društvene orijentire, nažalost, često su promovirali i vodeći mediji u Hrvatskoj", rekao je Duka na radionici "Mediji i politika' u sklopu Prvih međunarodnih susreta novinara, pisaca i pridruženih članova, koje je u Starome Gradu – Farosu organizirala Udruga umirovljenika HRT-a i članova HND-a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića.

"Zato je posljednje tri do četiri godine naša zemlja pala u ocjenama svjetskih medijskih organizacija o slobodi medija", upozorio je Duka je, dodajući da HND kao krovna novinarska udruga ponajprije izmjenom Zakona o medijima želi vratiti značaj i ugled novinarskim autorima jer se jedino većim utjecajem novinara na uređivačku politiku medija mogu očekivati bolji dani za hrvatske novinare i novinarstvo.

"Ako su u demokraciji narod i građani suvereni, politika vođena u njihovo ime ne može biti isključivo u ovlasti krupnog kapitala, eksperata ili izabranih stručnjaka. Izobličena transparentnost nije alternativa pravu građana da znaju što se u njihovo ime radi jer je to u naravi diskriminatorni pristup koji je u svojoj biti potpuno nedemokratski", istaknula je francuska novinarka i književnica Florence Hartmann, dodajući da se, primjerice, u francuskim medijima o stanju u zemljama Europske unije govori tek zadnjih nekoliko godina, čak se i čuveni "Le Monde" dobrim dijelom radi 'hladnim pogonom', a prave informacije ponekad ne stižu do krajnjih korisnika.

Skup na koji su, među ostalima, stigli doajen hrvatskoga novinarstva Ante Gavranović, hrvatska veleposlanica pri UNESCO-u Neda Ritz i drugi moderirala je Branka Starčević, a počeo je odavanjem počasti minutom šutnje svim poginulim novinarima diljem svijeta. Dopisnik "Slobodne Dalmacije" Mirko Crnčević izlagao je o poznatim starogradskim novinarima dominikancu Nikoli Dominiku Budroviću (1765.-1847.), don Jurju Biankiniju (1847.-1928.) i Dinku Politeu (1854.-1903.). Povijesni pregled razvitka medija dala je dr. sc. Elza Tomac, a o osobnim iskustvima u medijima govorio je poznati humanist akademik Slobodan Lang.

Zajednički zaključak svih sudionika radionice jest da u medijima nije mjesto samo kapitalu, nego i novinarima koji žele drukčiju civilizacijsku i kulturnu razinu medijskog prostora koju Hrvatska može i treba iznjedriti.

(Hina) xmihv ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙