FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 7. svibnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

CALONNE-RICOUART

Po dolasku na biralište u nedjelju Daniel Demay iz francuskog mjesta Calonne-Ricouarta u Calaisu nemalo se iznenadio doznavši da ne može ostvariti svoje građansko pravo i glasovati za Nicolasa Sarkozyja ili Francoisa Hollandea jer je već mrtav, piše u ponedjeljak lokalni list. "Kad sam htio glasovati u nedjelju ujutro u vijećnici, rekli su mi da sam umro", rekao je Demay, kojemu su i pokazali registar gdje lijepo stoji da je mrtav od siječnja. Demay je zatim doznao da su ga gradske vlasti zamijenile s njegovim šogorom koji je umro 11. siječnja, no kako je šogor bio siromašan Demay je za njega kupio grobno mjesto na svoje ime. Konačno su mu vlasti izišle u susret te je glasao u nedjelju poslije podne pošto mu je sud izdao posebnu dozvolu, piše list La Voix du Nord.

NEW YORK

Amerikanac, prodavač u trgovini pokućstva, postao je pravi genij pošto je dobio udarac u glavu, javljaju američki mediji. Jason Padgett (41) nije bio posebno nadaren za matematiku, ali je s godinama postao pravi genij na tom polju. Dok se jedne večeri vraćao kući, tog su prodavača pokućstva u Tacomi, u državi Washingtonu, u Sjedinjenim Državama, napali nepoznati muškarci i izudarali ga nogama. Jason Padgett je dobio udarac u glavu i njegov se život naglo promijenio. "Vidio sam samo bljesak svjetla", rekao je za američku informativnu mrežu ABC News. "Pomislio sam : 'sigurno sam mrtav'". Padgett je primljen u bolnicu gdje su mu liječnici dijagnosticirali potres mozga. Nakon toga, trgovac je kroz neko vrijeme uvidio da su mu se umne sposobnosti višestruko povećale. Sada želi napustiti posao u trgovini i poučavati matematiku. Jason Padgett koji je prekinuo srednju školu zbog katastrofalnih rezultata, nakon potresa mozga počeo je crtati složene dijagrame, ne shvaćajući što mu se događa. "Opsjednut sam brojevima i geometrijom", kazao je, dodajući da mu se po glavi stalno vrzmaju nekakvi grafikoni.

NEW YORK

Približno 32.000 biciklista zauzelo je u nedjelju ulice New Yorka, zatvorene za promet automobila, sudjelujući na utrci pet gradskih četvrti, godišnjem okupljanju ljubitelja bicikla. Neki su došli s obitelji, drugi s prijateljima, na utrku dugu 64 kilometara, koja je krenula s juga Manhattana i dospjela do Central Parka, potom prošla Bronxom te se spustila zapadom u Queens i Brooklyn, preko pet mostova među kojima Queensboro i Verrazano. Posljednja etapa trebao je biti Staten Island na jugu odakle su se biciklisti vraćali na Manhattan trajektom. Ovo godišnje okupljanje, najvažnije u SAD-u, organizira gradska uprava i organizacija "Bike New York", a omogućuje skupljanje sredstava za različite dobrotvorne organizacije.

PARIZ

Francuski pjevač i kompozitor Charles Dumont u nedjelju je uputio apel provalnicima u njegov pariški stan da vrate poklone koje mu je darovala slavna pjevačica Edith Piaf. "Odnijeli su puno novca ali i uspomene na Edith Piaf", kazao je Dumont za Le Parisien/Ajourd'hui en France. Charles Dumont je napisao oko 30-ak pjesma za Piaf, među kojima je i ona poznata, "Non, je ne regrette rien". "Moji su kradljivci odnijeli dosta vrijednih stvari. Samo ih molim da mi vrate nekoliko njih, uspomene na Edith Piaf i mog oca. Mogu ih staviti u omotnici i poslati na moju adresu", dodao je. Piaf mu je za spomenutu pjesmu 1961. darovala zlatni sat u obliku kutijice za tablete, na kojem je ugravirala svoje ime, te dugmad za manžete. Stan je opljačkan dok je Dumont bio na turneji u Kanadi.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙