FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruska Pravda navršila stotu

Autor: vmrs
MOSKVA, 4. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Stotinu godina nakon prvog broja, nekoć moćan list Pravda vratio se svojim korijenima i opet je oporbeni dnevnik koji i dalje prkosno poziva radnike svijeta na ujedinjenje.

List koji je desetljećima bio glasilo vladajuće Komunističke partije Sovjetskog Saveza i proizvodio propagandu koja se rugala naslovu lista, jer pravda na ruskome znači istina, pretrpio je poniženje i pao na niske grane 1991. s raspadom Sovjetskoga Saveza.

Ruski predsjednik Boris Jeljcin 1991. je zabranio Pravdu, list je poslije obnovljen, zatim prodan jednoj grčkoj obitelji, upetljan u financijske probleme i na kraju ga je 1997. preuzeo Centralni komitet ruske Komunističke partije.

Vremena su danas teška, ali urednik kaže da su borba protiv neprijateljskih vlasti, prijetnja prestankom izlaženja i financijski problemi karakterizirali i rane godine Pravde koja se pojavila 5. svibnja 1912. u St. Peterburgu. Stanje je bilo takvo do Oktobarske revolucije 1917.

"Na razne je načine naša uloga i svrha ponovno onakva kakva je bila prije 1917.", kaže Boris Komocki u uredu u moskovskoj ulici Pravde, pred golemom fotografijom utemeljitelja SSSR-a Vladimira Iljiča Lenjina kako čita Pravdu.

"Mi smo glavno glasilo oporbe, borimo se za vlast, za promjenu politike. Prošli smo mnoge probleme. Svaki je od radnika ovdje junak. Bilo je dana kad smo radili i bez plaće", dodao je. Pravda koja tvrdi kako je protiv luksuza, stoti će rođendan proslaviti prijemom u središtu Moskve.

(Hina) xvm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙