FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 5. svibnja do ponedjeljka 7. svibnja

Autor: bcav
ZAGREB, 4. svibnja 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 5. svibnja do ponedjeljka 7. svibnja.

SUBOTA, 5. SVIBNJA

------------------------

ZAGREB - U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, na Cvjetnom trgu održat će se središnja proslava u povodu obilježavanja Dana Europe. Na postavljenim info-štandovima građani će moći dobiti informacije i besplatne informativne publikacije o Europskoj uniji i učincima predstojećeg članstva Hrvatske na njihov svakodnevni život. Tom će prigodom na Cvjetnom trgu svoje info-štandove imati Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo kulture, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj, te veleposlanstva država članica Europske unije. Predviđen je također glazbeno-scenski program s nastupima dječjeg zbora Zagrebački mališani, predstavom za djecu o Europskoj uniji "Djevojčica i roda", te koncert Three Ladies (Maja Vučić, Ivana Radovniković i Branka Delić) (od 10,00 do 13,00 sati).

VISOKE TATRE, SLOVAČKA - Sastanak predsjednika država Višegradske skupine (V4).

DAKA - Američka državna tajnica Hillary Clinton u posjetu Bangladešu.

NEDJELJA, 6. SVIBNJA

-------------------------

GRČKA - Prijevremeni parlamentarni izbori. Izbori u Grčkoj pogođenoj teškom gospodarskom krizom neće u nedjelju donijeti apsolutnog pobjednika, predviđaju ankete zbog pada popularnosti dviju vodećih stranaka te jačanja krajnje ljevice i desnice, dok razočarani narod smatra da su izbori rasipanje novca i da neće rezultirati promjenama. Prvi čin grčke tragedije završio je u studenome ostavkom vlade Georgea Papandreoua koji je želio da se narod na referendumu izjasni o oštrim mjerama štednje, a drugi čin odigrat će se u nedjelju u zemlji s 10,7 milijuna ljudi pogođenoj najtežom gospodarskom krizom, piše britanski dnevnik Guardian. Nova vlada, tko god je bude sastavio, morat će pronaći novih 11 milijardi eura uštede što traže zajmodavci, a gospodarstvo, koje je palo za 16 posto od početka krize, nastavit će padati ove i iduće godine. Prema svim anketama izbori neće donijeti većinskog pobjednika.

FRANCUSKA - Drugi krug predsjedničkih izbora. Izgledi aktualnog predsjednika, konzervativca Nicolasa Sarkozya za osvajanje drugog predsjedničkog mandata sve su manji dva dana uoči drugog izbornog kruga u nedjelju. Potporu su mu uskratili čelnici krajnje desnice i političkog centra, a on sam nije uspio socijalističkom suparniku Francoisu Hollandeu zadati ozbiljniji udarac u televizijskoj debati. Hollandeova prednost u anketama smanjila se na pet posto u odnosu na prošlotjednih šest do deset posto, što upućuje da će pobjeda socijalista biti tjesnija nego što se očekivalo.

SRBIJA - Predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori. Šanse da osvoje najveći broj glasova, prema posljednjim istraživanjima, imaju koalicija "Izbor za bolji život – Boris Tadić", okupljena oko vladajuće Demokratske stranke (DS) i koalicija "Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić", koju predvodi vodeća oporbena Srpska napredna stranka (SNS). Na parlamentarnim izborima građani će birati između 18 izbornih lista, a za isti dan zakazani su i predsjednički izbori, tako da će građani istodobno birati između 12 kandidata za predsjednika Srbije. U nedjelju će se održati i pokrajinski izbori u Vojvodini, na kojima će građani birati između 14 izbornih lista, kao i srbijanski lokalni izbori na kojima će građani birati vijećnike u lokalnim samoupravama.

EREVAN - Armenci izlaze na birališta kako bi izabrali novi saziv parlamenta, a najveća bitka, po ocjenama analitičara, vodit će se između stranke predsjednika države Sergea Sarkisjana i stranke koja je također dio vladajuće koalicije na čelu s milijunašem Gaguikom Carukijanom. Riječ je o prvim izborima u toj zemlji od predsjedničkih izbora 2008. na kojima su nakon Sarkisjanove pobjede uslijedili žestoki sukobi između policije i prosvjednika u kojima je poginulo deset ljudi.

PONEDJELJAK, 7. SVIBNJA

----------------------

BUDIMPEŠTA - Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović boravi u jednodnevnom službenom posjetu Mađarskoj na poziv premijera Viktora Orbana. Dvojica premijera razmotrit će trenutno stanje bilateralnih odnosa, s posebnim naglaskom na suradnju u okviru EU-a, potencijalnu provedbu inicijativa od zajedničkog interesa u području energetike i infrastrukture te stanje u regiji. Osim sastanka s Orbanom, Milanović će se susresti i s predsjednikom parlamenta Laszlom Koeverom, te s predsjednicima Hrvatske državne samouprave i Saveza Hrvata u Mađarskoj.

MOSKVA - Inauguracija novog ruskog predsjednika Vladimira Putina održat će se u Kremlju u nazočnosti oko tisuću uzvanika, među kojima su njegova dva poznata strana prijatelja - bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi i bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder. U skladu s tradicijom, na inauguraciju nisu pozvani predsjednici stranih država, a prema protokolu, na popisu uzvanika su veleposlanici akreditirani u Moskvi. Inauguracija će se održati u Velikom dvorcu u Kremlju, koji je već spreman za tu veliku svečanost, u nazočnosti članova Vijeća Federacije, zastupnika Dume i članova Ustavnog suda. Moskovski patrijarh Kiril nakon Putinove inauguracije održat će misu na kojoj će "od Boga zatražiti blagoslov za predsjednika, narod i domovinu".

NEW DELHI - Američka državna tajnica Hillary Clinton u posjetu Indiji.

(Hina) xbcav ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙