FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 3. svibnja

Autor: bcav
ZAGREB, 2. svibnja 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 3. svibnja.

ZAGREB - Petnaesti sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska–Europska unija na kojem će zastupnici Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta raspravljati o ratifikaciji Ugovora o pristupanju u državama članicama, pretpristupnom monitoringu, jačanju koordinacije europskih poslova, ulozi nacionalnih parlamenata nakon Lisabonskog ugovora, novim izazovima za Hrvatski sabor, situaciji u jugoistočnoj Europi i perspektivama daljnjeg proširenja, te pretpristupnoj pomoći, višegodišnjem financijskom okviru 2014-2020 i gospodarskim izgledima za Hrvatsku u EU. Na kraju sastanka bit će usvojene Zajedničke preporuke. Sastankom supredsjedaju predsjednik Izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Andrej Plenković i voditelj izaslanstva Europskog parlamenta Gunnar Hoekmark. Uz Hoekmarka (EPP) na sastanku će sudjelovati zastupnici EP-a Tanja Fajon (S-D), Zoltan Bago, EPP), Silvana Koch-Mehrin (ALDE), Alojz Peterle (EPP) i Libor Rouchek (S-D). U ime predsjedavajuće zemlje Vijeća EU-a, na sastanku će sudjelovati danski veleposlanik u RH Bo Eric Weber, Europsku komisiju će predstavljati šef Delegacije EU-a u Zagrebu Paul Vandoren, a u ime Vlade Republike Hrvatske na sastanku će sudjelovati potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar financija Slavko Linić (sastanak traje od 9 do 11,30 sati, dvorana Ivana Mažuranića. U 11,30 sati po završetku sastanka supredsjedatelji Zajedničkog parlamentarnog odbora Andrej Plenković i Gunnar Hoekmark održati konferenciju za novinare).

SARAJEVO - Ministri vanjskih poslova Austrije i Slovenije Michael Spindelegger i Karel Erjavec doputovat će u zajednički posjet Bosni i Hercegovini u sklopu priprema za svibanjsko zasjedanje Vijeća za vanjske poslove Europske unije na kojenu će se razmatrati trenutačno stanje u BiH. Spindelleger i Erjavec bi se trebali sastati s članovima Predsjedništva BiH te s ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom.

PEKING - Američko-kineski strateški dijalog na kojem na kojem sudjeluje američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton i ministar financija Timothy Geithner. Taj godišnji bilateralni skup održava se u sjeni diplomatskog skandala oko kineskog aktivista Chena Guangchenga, koji je 22. travnja pobjegao iz kućnog pritvora i sklonio se u veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Pekingu. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ukorilo je Washington zbog "nepravilnog postupanja" što je "potpuno neprihvatljivo Kini" i osudilo je "američku metodu uplitanja u kinesko unutarnje pitanje" te "zatražilo ispriku".

Dežurni:

Noć: Mario Vrandečić

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Srđan Baković

Telefon: 00385 1 4808645

Telefon: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙