FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 3. svibnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

NEW YORK

"Krik" norveškog slikara Edvarda Muncha prodan je u srijedu navečer za 119,92 milijuna dolara u New Yorku, čime je postao najvrednije djelo ikada prodano na dražbi. Prodaja u dupko punoj dvorani aukcijske kuće Sotheby's trajala je samo 12 minuta, a dražba je povremeno rasla više od 10 milijuna u minuti. Sedam kupaca se žestoko borilo za to ključno djelo, procijenjeno na 80 milijuna dolara. Ime kupca "Krika" nije objavljeno. Pastel nastao 1895. koji predstavlja muškarca koji viče, s dlanovima na ušima s krvavim nebom Osla u pozadini, jedina je od četiri inačice "Krika" koja je još bila u vlasništvu privatne osobe.

NEW YORK

Nakon što je nedavno objavio da odlazi u mirovinu, pas Uggie iz filma "Umjetnik" sada piše memoare koji će u listopadu biti objavljeni u Sjedinjenim Državama. U pisanju knjige "Uggie, moj život" u kojoj namjerava sve ispričati, od teških početaka do nagrada, psećoj zvijezdi spomenutog filma dobitnika nekoliko Oscara, pomoći će biografkinja Wendy Holdenas. Nakon izvanredne karijere, mali desetogodišnji Jack Russell terijer namjerava objaviti istinu o svojim ulogama, snimanju, umjetnicima koje je viđao od Georgea Clooneya do Jessice Simpson preko ljubavi svog života Reese Witherspoon, precizira izdavačka kuća Simon & Schuster's Gallery Books. Uggie neće preskočiti niti svoje mane, ni svoju prošlost ubojice mačaka.

RIM

Znanstvenici koji proučavaju ledenog čovjeka Oetzija, 5.300 godina staro truplo pronađeno 1991. zaleđeno na talijanskoj strani Tirolskih Alpa, objavili su u četvrtak kako su pronašli tragove eritrocita oko njegovih rana, što je nastariji uzorak ljudske krvi ikad otkriven. Crvene krvne stanice brzo se razgrađuju i ranije potrage za uzorcima krvi u njegovu tijelu nisu urodile plodom. Znanstvenici su do sada utvrdili od čega je umro i što mu je bio posljednji obrok. Njegovo tijelo pronađeno je zaleđeno sa strijelom u leđima. Njemački i talijanski znanstvenici kažu da su koristili specijalni mikroskop kako bi proučavali tkivo oko rane nastale strijelom koja je ubila ovog čovjeka iz brončanog doba, te s površinske ozljede na desnoj ruci. "Doista su izgledali kao današnji uzorci krvi", kazao je Albert Zink, voditelj instituta za mumije u Bolzanu i član tima koji proučava ledenog čovjeka. Znanstvenici smatraju da bi se ta nova tehnologija mogla koristiti i za proučavanje egipatskih mumija.

TOKIO

Papagaj koji je u nedjelju odletio iz svoga doma u gradu Sagamihari zapadno od Tokija i sletio na rame hotelskog gosta u okolici, nije znao put do kuće, no u srijedu je ipak sretno vraćen vlasnici jer je policiji točno naveo njezinu adresu. U utorak navečer papagaj je iznenada triput uzastopce izgovorio ime grada i četvrti u kojoj stanuje, objasnio je glasnogovornik lokalne policije. Zatim je trojici začuđenih policajaca naveo i broj stambenog bloka te broj zgrade. Poučena bolnim iskustvom gubitka prethodnog papagaja koji je također odletio od kuće, vlasnica je prije dvije godine nabavila novog kućnog ljubimca i prvo što ga je naučila bila je kućna adresa.

LOS ANGELES

Dvorana u kojoj se dodjeljuju Oscari u Los Angelesu preimenovana je u Dolby Theatre po novom sponzorskom ugovoru, javlja BBC. Ta dvorana s 3400 sjedišta domaćin je Oscarima od 2002. i dosad se zvala Kodak Theatre. Kompanija Eastman Kodak potpisala je 2000. godine ugovor o sponzorstvu na 20 godina i za pravo imenovanja dvorane platila 74 milijuna dolara. Kodak je lani bankrotirao i odlukom suda dopušten mu je prekid ugovora o sponzorstvu. Novi sponzor Dolby, pionir audio tehnologije, također je potpisao ugovor s Američkom akademijom filmskih umjetnosti i znanosti na 20 godina. Cijena nije objavljena.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙